ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

На двете фирми, чиито автобуси катастрофираха вчера край Чирпан, ще бъдат наложени наказания 16.06.2004

На 15 юни 2004 г. в 1.30 ч на разклона за село Свобода, община Чирпан, стана тежка катастрофа между автобус “Мицубиши” с рег. № С 8625 ВА на фирма “Груп – плюс” ЕООД и автобус “Ситроен” /15 местен/ с рег.№ С 1292 ВР на фирма “ТИТИ – Тихомир Цолканов” ЕТ.

Във връзка с катастрофата експертите на Регионалния отдел на ДАИ – Стара Загора извършиха проверка в рамките на компетенциите на ИА “Автомобилна администрация” на двете фирми-превозвачи.

Автобусът на фирма “Груп – плюс” ЕООД се е движел по линията София-Ахтопол, а автобусът на фирма “ТИТИ – Тихомир Цолканов” ЕТ – по линията Бургас-София. При проверката на РО ДАИ – Стара Загора за редовността на фирмите са констатирани нарушения на Закона за автомобилния транспорт. Автобусът “Ситроен” е изпълнявал чуждо разписание. Разписанието, по което се е движел “Ситроен”-ът при инцидента, е възложено на фирма “ВЕНС – ПР” ЕООД от Столична община по маршрута София-Пловдив-Бургас и обратно. В случая се касае за нарушение на двете фирми. “ВЕНС – ПР” ЕООД е предоставила разписанието си, а фирма “ТИТИ – Тихомир Цолканов” ЕТ е изпълнявала пътуване /линия/ без за това да й бъде възложено разписание.

На двете фирми ще бъдат наложени административни наказания. На водача на автобус “Ситроен” Стефан Игнатов Породински ще бъде наложено наказание по чл. 93, ал. 1 на Закона за автомобилния транспорт, който предвижда глоба от 100 до 500 лв. за това, че изпълнява разписание на друга фирма.

По отношение на фирма “ТИТИ – Тихомир Цолканов” ЕТ ще бъде приложен чл.96, ал.2 – глоба или имуществена санкция от 1000 до 5000 лв.

На притежателя на разписанието, фирма “ВЕНС – ПР” ЕООД, за това, че е предоставила разписанието си на друга фирма ще бъде съставен акт и собствениците ще бъдат наказани с глоба от 50 лв.

При първоначалната проверка в автобуса “Ситроен” е установено, че само двама пътници са имали билет.

От ИА “Автомобилна администрация” ще бъдат извършени допълнителни детайлни проверки на двете фирми, чиито автобуси катастрофираха, за установяване на евентуални други нарушения.

При тежката катастрофа край Чирпан загина Йорданка Радева, председател на Съюза на транспортните синдикати в България.

Министър Николай Василев и ръководният екип на Министерството на транспорта и съобщенията изказват най-искрените си съболезнования на семейството и близките на Йорданка Радева. Поклон пред паметта на една достойна жена, на чийто силен синдикален дух и точен поглед за проблемите в системата на транспорта биха могли да завидят много нейни колеги. Без емблематичното присъствие на Йорданка Радева разговорите и преговорите със синдикалните структури в транспорта вече няма да са същите.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени