ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Удостоверението за превозване на опасни товари, се издава само от ИА “Автомобилна администрация” 29.06.2004

В Държавен вестник, бр. 15 от 24 февруари 2004 г., е обнародвана Наредба № 40 за условията и реда за извършване на автомобилен превоз на опасни товари. Наредба № 40 влезе в сила на 24.05.2004 г. Съгласно изискванията на чл. 38, ал. 1 от Наредбата Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” издава на превозвача или собственика на пътно превозно средство /ППС/ “Удостоверение за одобрение на пътното превозно средство, превозващо определени опасни товари” по образец.

Удостоверението се издава само от Агенцията, като се полагат подпис на определен служител и печат на Агенцията. Удостоверението, издадено от други лица и с печат, различен от този на Агенцията, е невалидно.

ИА “Автомобилна администрация” информира превозвачите и собствениците на пътни превозни средства за превоз на опасни товари, че поради необходимостта от технологично време за приключване на процедурата по изготвянето и издаването на удостоверенията, те ще бъдат изискуеми при извършване на проверки от контролните органи на Главна дирекция “Държавна автомобилна инспекция” след 25 септември 2004 г.

До посочената дата при извършването на превози на опасни товари водачите следва да представят на контролните органи протоколите за ежегоден преглед на пътните превозни средства. Протоколите трябва да са валидни, издадени от акредитирани лица и да са по образец (приложение № 6 от Наредба № 40).

ИА “Автомобилна администрация” препоръчва на превозвачите, които извършват превоз на опасни товари, да подават своевременно изискващите се документи, съгласно Глава 5, Раздел І от Наредба № 40.

След 25.09.2004 г. превозвачите няма да могат да извършват превози на опасни товари с пътни превозни средства, на които не е издадено “Удостоверение за одобрение на ППС, превозващо определени опасни товари”.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени