ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Индийският министър на съобщенията и информационните технологии ще посети България 06.02.2004

Индийският министър на раздържавяването, съобщенията и информационните технологии Арун Шоури и 9-членна делегация от учени и технолози ще посетят страната ни по покана на вицепремиера Николай Василев. Официалната визита ще се проведе от 7 до 11 февруари 2004 г. Посещението беше договорено по време на визитата на индийския президент Абдул Калам в България през октомври миналата година.

В Министерството на транспорта и съобщенията ще се проведат две пленарни заседания - на 9 и 10 февруари 2004 г. На 10 февруари /вторник/ от 11.45 ч в Министерството на транспорта и съобщенията ще има пресконференция.

Предвижда се да бъде обсъдено двустранното сътрудничество в областта на информационните технологии и телекомуникациите. Арун Шоури ще посети няколко институти на БАН, където ще бъдат разисквани възможностите за сътрудничество между учените от двете страни.

В рамките на визитата си министър Арун Шоури ще разговаря с вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев. Очаква се министър Шоури да се срещне и с президента Георги Първанов, с министър-председателя Симеон Сакскобургготски, с министъра на държавната администрация Димитър Калчев, с министъра на образованието и науката Игор Дамянов и със заместник-министъра на икономиката Димитър Ивановски.

По време на посещението си в България министър Шоури ще разговаря и с представители на Българската асоциация за информационни технологии /БАИТ/ и с академичната общност.

През 1998 г. в Индия е създадена Национална работна група за информационни технологии (ИТ) и софтуерно развитие (National Task Force on IT and Software Development). Тя е конституирана от министър-председателя на Индия, чиято цел е превръщането на страната в ИТ суперсила в света до 2008 г. Основната задача на групата е да се изработи проект за Национална информационна политика, наречена IT Action Plan, Part-IІІ. Групата е разработила за правителството два доклада - IT Action Plan, Part-I и Part-II - съответно за софтуерната и хардуерната индустрии в страната, предлагащи различни инициативи, необходими за развитието на ИТ. В тях е заложена идеята през 2008 г. износът на софтуер от Индия да възлиза на 50 милиарда US$, софтуер за вътрешния пазар - 30 милиарда US$, а 20 милиарда US$ се предвиждат за хардуерната индустрия. Общо очакванията за ИТ сектора в страната през 2008 г. възлизат на 100 милиарда US$.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени