ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Ще бъде създаден Българо-индийски форум по информационни технологии 10.02.2004
Българо-индийски форум по информационни технологии ще бъде създаден по предложение на ръководния екип на Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). От българска страна част от финансирането ще бъде осигурена от Агенцията за развитие на информационните и комуникационните технологии към МТС. Това каза вицепремиерът Николай Василев по време на пресконференцията си с индийския министър на раздържавяването, съобщенията и информационните технологии Арун Шоури. Индийският министър заедно с 9-членна делегация от учени и технолози са на официална визита у нас от 7 до 11 февруари 2004 г.

Български учени ще посетят Индия, като по-голяма част от финансирането ще бъде поета от индийска страна, заяви по време на пресконференцията министър Василев. Той допълни, че очаква да пристигне индийска бизнес делегация от представители на информационния и комуникационния сектор, която да се срещне с представители на браншовите организации и българските фирми от сектора.

Настоящото посещение на индийската делегация ще спомогне за развитието на двустранните отношения в областта на информационните технологии и по-специално в областта на мрежовите системи, при оценката на работа на мрежите, обработката на образи и големи бази данни, както и в областта на сигурността на информацията, заяви Николай Василев.

Индийският министър каза, че по време на срещите си с академичната общност е обсъждан проект за монтирането на български инструмент на индийски сателит, който ще изследва земетресенията на земята. Преимуществото на България е бъдещото й членство в Европейския съюз (ЕС) и Индия има интерес от разработването на рамка за търсене на съвместно финансиране по програми на ЕС, допълни Арун Шоури.

По време на посещението си у нас индийската делегация проведе редица срещи с академичната общност, на които са дискутирани въпроси в областта на Нано технологиите, биомедицината, полимеризация на медта, както и в областта на леенето с противоналягане.

За допълнителна информация:
Николай Михайлов, Пресцентър
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 02
e-mail: nmihaylov@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени