ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Предлагаме среща на министрите от региона за обсъждане на идеята за създаването на регионална авиокомпания 10.02.2004

Възможността за създаването на регионална авиокомпания да бъде обсъдена на среща на балканските министри, които отговарят за транспортния сектор, предложи вицепремиерът Николай Василев по време на срещата си с координатора на Пакта за стабилност Ерхард Бусек. Разговорите между двамата е в рамките на двудневното официално посещение на Бусек в България.

Ако има желание от страна на поне три държави в региона да се ангажират с идеята за създаването на регионална авиокомпания, срещата ще бъде осъществена в близките три месеца, заяви министър Василев. Координаторът на Пакта за стабилност прие да участва в подобни разговори, но не се ангажира пряко с подкрепа на проекта.

По време на срещата бяха обсъдени три варианта за създаването на балканската авиокомпания - да бъде използвана една от съществуващите в региона авиокомпании, да бъде създадено ново смесено дружество на базата на съществуващите с минимално финансиране или да бъде създадена нова авиокомпания, финансирана от международни институции.

Предвид географското си положение и възможностите си, София има потенциал да поеме ролята на "HUB" - основен логистичен център, предложи вицепремиерът Василев. Двете страни се съгласиха, че за създаването на подобен проект е необходима сериозна предварителна подготовка, оценка на възвращаемостта и изготвянето на цялостен план на проекта.

Пактът за стабилност ще подкрепи и усилията на българското правителство за разрешаването на проблемите и облекчаването на преминаването през граничните преходи, стана ясно още по време на срещата. Това е в съответствие с политиката на Пакта за разширяване на сътрудничеството и търговските връзки между страните от Балканския регион.

За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени