ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Вицепремиерът Василев ще присъства на 200-годишнината от създаването на съвременната сръбска държава 13.02.2004

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев ще присъства на официалните чествания по повод 200-годишнината от Първото сръбско въстание и създаването на съвременната сръбска държава. Честванията ще се проведат на 14 февруари 2004 г. в столицата на Сърбия и Черна гора - Белград, и на 15 февруари 2004 г. в Орашац. Министър Василев ще представлява официално българското правителство по покана на министър-председателя на Република Сърбия Зоран Живкович.

Целта на настоящата визита е да се задълбочи сътрудничеството между двете страни във всички области от взаимен интерес, и по специално да се ускори реализацията на приоритетните за България инфраструктурни проекти, които са по протежението на Общоевропейския транспортен Коридор Х.

По време на посещението си министър Василев ще обяви, че Министерският съвет е взел решение за създаването на работна група, за да се ускори проектът за изграждането на автомагистрала София - Ниш. Ще бъде обсъдена и възможността за реализацията на идеята за създаването на регионална авиокомпания.

В рамките на визитата ще бъдат разгледани още и двустранните отношения със Сърбия и Черна гора, с цел укрепването на регионалната сигурност и сътрудничество, както и утвърждаването на Евроатлантическите ценности в региона.

Честванията по повод създаването на съвременната сръбска държава ще бъдат повод и за обсъждането на темите, които ще бъдат включени в дневния ред на 4-та сесия на Смесената българо-сърбочерногорска комисия за икономическо сътрудничество. Очаква се тя да бъде проведена през първата половина на 2004 г. в Сърбия и Черна гора.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени