ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

България може да довърши без външно финансиране проекта за свързването на железниците ни с Македония 26.03.2004

Без външно финансиране българските железници могат сами да довършат модернизирането и изграждането на българската част от проекта за свързването на железопътните линии на България и Македония – това заяви днес вицепремиерът Николай Василев след срещата си с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Агрон Буджаку в столицата Скопие.

Тъй като все още има недоизградени участъци от свързващата жп линия София-Скопие, нашата страна ще лобира заедно с Македония пред чуждестранните финансови институции и организации за търсене на възможности за финансиране на проекта, включително и в рамките на проектите по Коридор №8 – допълни Василев. Темата за ускоряването на изграждането на проекта за свързването на двете железници беше основен акцент в разговорите на министър Василев с министър Буджаку, тъй като проектът е част от Общоевропейския транспортен коридор №8.

Македонските железници имат нетен дълг към БДЖ в размер на 4 млн. евро. Той е натрупан в по-голяма степен в преходните периоди на разделянето на Югославските железници и в по-малка – през последните четири години.

Министър Василев подчерта, че МТС се отнася с разбиране към Македонските железници, които в момента са в тежък период. Наши експерти ще обсъдят възможността този дълг да бъде изплатен постепенно - не само с финансови средства, но и чрез предоставяне на стоки и услуги.

В областта на автомобилния транспорт двамата министри отчетоха добро сътрудничество. Разрешителните за товари в двете посоки в момента са достатъчни за осъществяване на транспортните комуникации. Очаква се ръст на търговията между България и Македония и ако разрешителните се изчерпят, няма проблем да се дадат нови и от двете страни.

На 17 юни 2004 г. българската авиокомпания “Хемус ер” ще открие въздушната линия София-Скопие. “Хемус ер” ще прави всеки четвъртък полети до столицата на Македония. Българската страна е заявила желание тези полети да бъдат и до Охрид. Предложението е “Хемус ер” да лети с един полет от София до Скопие и Охрид. Това е част от общите усилия на страните от региона за подобряване на транспортните ни връзки – отбеляза Николай Василев.

По-рано през деня вицепремиерът Николай Василев имаше среща с министър-председателя на Република Македония Бранко Цървенковски.

По време на визитата си министър Василев изрази позицията на българското правителство за подкрепа на Македония в процеса на интеграция в Европейския съюз и НАТО. България е готова да сподели опита си с Македония, за да може нашата съседка да се възползва от него.

От Скопие министър Василев заминава на посещение в столицата на Република Албания, Тирана, където ще открие Четвъртата сесия на Смесената междуправителствена българо-албанска комисия за търговско-икономическо сътрудничество.

Министър Василев покани Агрон Буджаку да посети България.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени