ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Координационната ни група ще присъства на обследването с робот на мястото на инцидента с "Хера" в Турция 18.02.2004

Капитан Пейчо Манолов и българските експерти, които се намират в момента в Турция, ще присъстват на спускането на робот за обследването на района на инцидента с кораба "Хера". В момента те пътуват към мястото на инцидента. По-късно днес те ще имат възможност да разгледат и направения от робота филм.

Днес българската координационна група се срещна с директора на бреговата охрана в Истанбул Баръш Тозар. Те са получили неговото уверение, че ще имат достъп до всички материали и до направените кадри по издирването на кораба. Два катера на турските военноморски сили и една камера за дълбоководно заснемане ще направят снимки на 73 метра дълбочина в района на инцидента.

Координационната група беше изпратена вчера в Турция, с цел да съдейства в случай на нужда на турските власти, ангажирани със спасителните и издирвателните работи във връзка с инцидента с кораба "Хера". В групата са включени директорът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Пейчо Манолов, експертът от Морския спасително-координационен център Делян Попов и инспекторът от дирекция "Морска администрация - Бургас" Никола Дековски. Групата беше сформирана вчера по предложение на вицепремиера Николай Василев по време на срещата му с посланика на Република Турция у нас Хайдер Берк и с експерти от Министерството на външните работи, Министерството на труда и социалната политика и ИА "Морска администрация".

По-рано днес стана ясно, че турските спасителни власти са намерили близо до Босфора и четири спасителни жилетки от потъналия кораб "Хера", заяви още капитан Манолов след разговора си с Баръш Тозар.

Издирвателните работи продължават.

За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени