ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Ако метеорологичните условия позволят, днес ще започне подводна операция с барокамери 20.02.2004

Ако метеорологичните условия позволят спускане до потъналия кораб "Хера", водолази с барокамери ще започнат извирдателната операция днес. Това съобщи директорът на ИА "Морска администрация" капитан Пейчо Манолов.

Вчера със съдействието на Генералното управление на "Брегова охрана и спасителни операции" в Истанбул беше осъществен контакт между представителя на фирмата-оператор "Провидънс шипинг" и частната фирма за дълбоководолазна дейност "Кортес".

Под вода ще бъдат спуснати специални съоръжения, от които водолазите ще дишат смес от хелий и кислород, както и барокамери за декомпресия срещу подводното налягане. Турският спасителен екип ще се опита да проникне във вътрешността на "Хера" и да извади телата на моряците. Турската брегова охрана разполага с експертна картина на състоянието на "Хера" и на самото разположение на кораба, който е на 73,5 метра под водата. Вчера видеоматериали от обследването на кораба бяха представени на специална пресконференция в сградата на Генералното управление на "Брегова охрана и спасителни операции" в Истанбул.

Припомняме ви, че на 14 февруари около нос Маара е открит 1 спасителен пояс от потъналия кораб. На същото място е открит и черен спасителен плот без надписи. Той не е бил припознат като част от оборудването на "Хера". Ден по-късно е намерено и въже. На 17 февруари около нос Йон, на 10 километра източно от Босфора, са открити 4 спасителни жилетки, две от които са силно омазнени. На същото място е намерена и пейка с прикрепен горивен резервоар от дясната спасителна лодка на "Хера", която е припозната като част от реквизита на кораба. Вчера 2 спасителни жилетки, 1 термокостюм и спасителна лодка бяха намерени на 10 мили източно от Босфора. Всички предмети, открити по време на издирвателната операция, се намират в Центъра за трафик-контрол на Босфора.

За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени