ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Вицепремиерът Василев ще участва в Европейската министерска конференция за високи технологии 25.02.2004

Вицепремиерът Николай Василев и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Неделчо Неделчев ще участват в Европейската министерска конференция по въпросите на Информационното общество "Нови възможности за развитие в разширена Европа". Форумът ще се проведе на 26 и 27 февруари в Будапеща, Унгария.

От страна на Европейската комисия ще присъства комисарят Еркки Лийканен, който отговаря за развитието на високите технологии и информационното общество. Участието на България в конференцията дава възможност да се изтъкне напредъкът на страната ни в използването на информационните технологии, развитието на сектора на телекомуникациите, както и приближаването с бързи темпове до стандартите и равнището на Европейския съюз в тази област.

Конференция се организира от Ирландското председателство на Европейския съюз (ЕС), правителството на Република Унгария и Европейската комисия. Ще бъда дадена възможност да се дискутира прогресът, постигнат от ЕС и от отделните страни при постигането на целите, поставени и в Плана за действие eEurope 2005. Развитието на информационните технологии и информационното общество ще допринесе за създаването на благоприятна среда за частни инвестиции, за създаването на нови работни места, за увеличаването на производителността на компаниите и за модернизирането на публичния сектор.

По време на конференцията ще бъде направен средносрочен преглед на Плана eEurope 2005, както и на развитието на националните eСтратегии и Планове за действие, достиженията на еБизнеса и предприемачеството.

Министър Василев ще проведе двустранни срещи с европейския комисар за развитието на високите технологии и информационното общество Еркки Лийканен, с министъра на информатиката и съобщенията на Република Унгария Калман Ковач, с министъра на комуникациите, морските и природните ресурси на Ирландия Дермът Ахърн и други.

Развитието на Информационното общество е от решаващо значение за страните-членки на ЕС, за новоприсъединилите се държави, както и за тези, които скоро ще се присъединят към ЕС. Информационните и комуникационните технологии спомагат за задълбочаването на икономическата интеграция, социалното единство и запазването на културните различия на европейския континент.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 95 34
e-mail:vdeianova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени