ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Инцидент с български кораб в Черно море 03.12.2003

Изчезналият преди три дни в Черно море товарен кораб "Елена" е открит в извънтериториални води на 90 морски мили /около 162 км./ източно от гр. Варна. След предприетите спешни мерки и координация между Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната на място са пристигнали два кораба на Военноморските сили, два спасителни буксира - единият - на Морска администрация - Варна, а другият - на фирмата-оператор на кораба "Борд марин", както и медицински екип.

По инфомация от кораба един от членовене на екипажа - моряк с инициалите П. П., е наранил с леерна стойка капитана и двама от механиците. Ситуацията на кораба се изяснява от пристигналите на място екипи. Корабът няма захранване. Причините за това също се уточняват. Очаквайте до края на днешния ден допълнителна информация по върпоса.

***
Българският кораб "Елена" е в неизвестност от понеделник, 1 декември. Той трябваше да пристигне на пристанище Бургас в 8.00 ч на същия ден. Последното обаждане на капитана на кораба е станало на 30 ноември, неделя, когато той е съобщил времето на пристигането си в България. Сигнал за бедствие е получен в 14.45 ч вчера, 2 декември. Предприети са незабавни мерки по издирването на плавателния съд.

Корабът "Елена" е с 13-членен екипаж на борда и е превозвал 7 контейнера цигари и скраб в трюмовете си по маршрута пристанище "Феодосия", Украйна - пристанище Бургас. Собственик на кораба е софийската фирма "Балкан шипинг енд трейдинг".

За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.governemnt.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени