ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Честваме 115-тата годишнина на българските държавни железници 01.10.2003

С атракционно пътуване с парен локомотив от София до Пловдив на 6 октомври 2003 г., понеделник, тържествено ще бъде отбелязана 115-тата годишнина на българските държавни железници.

Пътуването ще се извърши с елитната композиция "Корона експрес" и парния локомотив 01.23.

Центърът на тържествата е в град Карлово. Изборът не е случаен, тъй като тази година железниците отбелязват още три значими годишнини - 50 г. от построяването на Подбалканската железница, 70 г. от изграждането на жп линия Карлово-Пловдив и 40 г. от електрификацията на линията София-Пловдив.

Участие в тържествата ще вземат вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев, зам.-министърът на транспорта Анелия Крушкова, изпълнителният директор на БДЖ Георги Нешев, генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Димитър Гайдаров, народни представители, бивши директори на железниците и генералните директори на съседните на нашата страна железопътни администрации.

Патрон на юбилея е министър-председателят на Република България Симеон Сакскобургготски. Очаква се премиерът да се включи в тържествата.

Изпращаме ви програмата на честванията.

06.10.2003 г.

  • 9.00 ч - настаняване на гостите във вагоните на "Корона Експрес", които ще бъдат композирани на първи коловоз на Централна гара София;
  • 09.30 ч - отпътуване от Централна гара София за Карлово
  • 12.30 ч - пристигане на гара Карлово

 

Тържествено посрещане на "Корона Експрес" от кмета на града Желязко Домусчиев, общинското ръководство, карловската общественост, гости на тържествата и журналисти.

Кметът ще произнесе реч за значението на Подбалканската линия за благосъстоянието на района, туристопотока и подобряването на инфраструктурата, след което речи и приветствия ще произнесат: Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев; Председателят на парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации Йордан Мирчев; Председателят на Научно-техническия съюз по транспорт Кирил Ерменков.

  • 14.30 ч - отпътуване на "Корона Експрес" за гара Пловдив;
  • 16.00 ч - пристигане на гара Пловдив, където ще бъде открита паметна плоча, посветена на 40 г. от електрификация на линията София - Пловдив.
  • 17.00 ч - отпътуване от гара Пловдив за София с "Корона експрес" и електровоз;
  • 19.00 ч - пристигане на "Корона Експрес" на Централна гара София.

© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени