ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Приехме Декларация за развитието на транспортното сътрудничество в региона на Черно и Каспийско море 03.10.2003

Декларация за развитието на транспортното сътрудничество в региона на Черно и Каспийско море беше приета днес по време на срещата на министрите на транспорта от страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). От българска страна документът беше приет от заместник-министъра на транспорта и съобщенията Красимира Мартинова. Форумът на ОЧИС се провежда от 1 до 3 октомври в столицата на Азербайджан - Баку.

С приемането на този докумет страните от черноморския и каспийския регион се съгласяват да засилят сътрудничеството си в транспортния сектор с цел да се подобрят интеграционните мрежи между отделните държави, както и да започнат изграждането на мултимодални транспортни мрежи, които да подобрят ефективността на транспортните коридори между страните от региона.

Документът предвижда още набелязването на мерки за избягването на бюрократичните процедури при извършването на транспортните дейности, както и хармонизирането на националното транспортно законодателство с това на Европейския съюз.

Страните се съгласяват още да сключват по между си двустранни и многостранни споразумения за постигането на "устойчив и съвместим транспорт" в региона на Черно и Каспийско море. По този начин държавите ще обединят усилията си за осигуряването на сигурност и безопасност в транспортния сектор.

Декларацията беше приета от присъстващите 8 представители на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество - България, Азербайджан, Русия, Грузия, Гърция, Румъния, Турция и Украйна. Като наблюдатели присъстваха представители на Израел, Франция и Италия, както и представители на международни транспортни организации сред които - Бизнес съвета на ОЧИС, Банката за черноморска търговия и развитие, Международния център за проучване на черноморския регион и др. В организацията членуват 11 страни от региона на Черно и Каспийско море.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени