ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

С атракционно пътуване отбелязваме 115-тата годишнина на БДЖ 06.10.2003

С атракционно пътуване с парен локомотив по маршрута София - Карлово - Пловдив тържествено отбелязваме 115-тата годишнина от основаването на БДЖ. Във влака "Корона експрес" пътуваха вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев, зам.-министърът на транспорта и съобщенията Анелия Крушкова, народни представители от Парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации, бивши и настоящи директори на железниците, както и генерални директори на железниците от страните в региона.

Николай Василев отбеляза, че от встъпването си в длъжността на министър на транспорта и съобщенията, успешно са приключили преговорите между БДЖ и МК "Кремиковци", подписан е договор за превоз на товари, както и че са изплатени просрочени суми за заплати на служители от БДЖ и НК ЖИ.

Започнахме дискусия за основните приоритети за развитието на железниците. Считаме, че е необходимо по-малко да говорим за тяхното оздравяване, отколкото за модернизацията и интегрирането им в европейската транспортна система, допълни министър Василев.

За първи път от 13 години насам БДЖ отчита увеличаването на товарите и пътникопотока. Това е свързано със съживяването на икономиката в страната, посочи Николай Василев. Той допълни, че безопасността на жп транспорта е сред приоритетите на министерството и затова на 20 октомври тази година в Горна Оряховица ще се проведе национална среща, на която ще се обсъжда въпросът как да се подобри транспортната услуга. От 17 години не са закупувани нови влакове и намерението на Министерството е през следващите няколко години да се закупи нов подвижен състав, каза още министърът.

За увеличаването на бюджетните средства за 2004-та година за инвестиции в железопътната инфраструктура с 50 на сто ще настоява Министерството на транспорта и съобщенията, обяви още вицепремиерът Николай Василев. До момента от бюджета се отпускат 20 милиона лева за поддържане на инфраструктурата, а с исканото увеличение се предлага средствата за инфраструктура да нараснат на 30 млн. лева.

Между 8 и 11 октомври вицепремиерът Василев и зам.-министър Крушкова ще участват в среща в Ереван, където ще бъдат обсъждани въпросите около развитието на коридор "ТРАСЕКА" (Европа - Кавказ - Азия). По време на дискусиите българската делегация ще настоява за приемането на нови страни в програмата "ТРАСЕКА" и за преминаването на повече товари през нашата страна.

Очаква се в 16.00 ч влакът "Корона експрес" да пристигане на гара Пловдив, където ще бъде открита паметна плоча, посветена на 40 г. от електрификацията на линията София - Пловдив. В 17.00 ч влакът ще отпътува от гара Пловдив и в 19.00 ч се очаква да пристигне на Централна гара София.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени