ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Международен център в областта на информационните технологии ще бъде създаден в България 13.10.2003

Международен експертен център в областта на информационните технологии ще бъде създаден в страната ни. Това стана ясно вчера по време на разговорите на заместник-министъра на транспорта и съобщенията Неделчо Неделчев с Каспер Рорстед, генерален директор на Хюлет-Пакард за Европа, Близкия Изток и Африка. На срещата присъстваше и генералният директор на Хюлет-Пакард за България Саша Безуханова.

Инвестицията е одобрена от ръководството на Хюлет-Пакард и България ще бъде първата страна в Европа, в коята ще стартира подобен пилотен проект. Международният експертен център ще подпомогне процеса на разработването и внедряването на високотехнологични решения в държавнaта и местната администрация.

С изграждането на Международния експертен център България ще се превърне в страна със стратегическо значение за компанията ни в областта на информационните технологии, заяви по време на срещата Каспер Рорстед. Той допълни, че страните от Източна Европа представляват интерес за инвестиции за Хюлет-Пакард и компанията смята да развива бизнеса си в тях.

Зам.-министър Неделчев декларира, че секторът на високите технологии е сред приоритетите на българското правителство и че в момента в страната ни той е секторът с много добър икономически растеж.

По-късно през деня заместник-министърът на транспорта и съобщенията разговаря и със заместник-генералния секретар на Международния съюз по далекосъобщенията (МСД) Роберто Блоа и с директора на бюрото за развитие на далекосъобщенията към МСД Хамадун Туре. По време на срещите зам.-министър Неделчев запозна представителите на МСД с приоритетите на Министерството на транспорта и съобщенията. Беше обсъдено и състоянието на българските проекти, които са с финансовото участие на МСД, както и бъдещото сътрудничество между министерството и организацията. Неделчо Неделчев отправи официална покана към Роберто Блоа да посети България.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Неделчо Неделчев участва в най-внушителното в света събитие в областта на информационните технологии и съобщенията - Световен ТЕЛЕКОМ 2003 (ITU Telecom World 2003). ТЕЛЕКОМ 2003 се организира от МСД и се провежда от 11 до 18 октомври в Женева, Швейцария. Във форума участват и президентът на Microsoft Бил Гейтс, президентът на Hewlett Packard Карли Флорина, изпълнителният директор на CISCO Джон Чембърс и др. На събитието присъстват повече от 115 000 участници, 85 000 посетители и 750 изложители.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени