ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Унгарската компания "МАЛЕВ" проявява интерес към увеличаването на полетите си до България 13.10.2003

Унгарската компания "МАЛЕВ" проявява интерес към увеличаването на полетите си до България. Това стана ясно днес по време на двучасовата среща на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев с министъра на икономиката и транспорта на Унгария Ищван Чилаг. В момента "МАЛЕВ" има 7 полета седмично от Будапеща до София. Унгарската компания иска да увеличи полетите си по тази дестинация на 11. Заявен е интерес самолетите на авиокомпанията да летят 4 пъти седмично и до Варна. Според министър Василев това ще увеличи значително броя на унгарските туристи и бизнесмени в нашата страна. През тази година България е посетена от 20 хил. унгарски туристи. Това е два пъти повече в сравнение с броя им от миналата година.

Двамата министри обсъдиха и въпросите, свързани с двустранните икономически и търговски отношения между двете страни. По време на разговорите беше констатирано, че търговията между България и Унгария расте с бързи темпове, но нашата страна има голям търговски дефицит, който се очаква да намалее през тази година. След приватизацията на ДСК Унгария е 6-тият най-голям чуждестранен инвеститор у нас, след Австрия.

Министър Василев представи пред унгарския си колега доклад, в който ясно са посочени аргументите на нашата страна за необходимостта от увеличаването на разрешителните за автомобилни превози и товари през Унгария. Ищван Чилаг се ангажира в кратки срокове да даде отговор на нашата молба.

"Още веднъж се убеждавам в необходимостта от модернизацията на нашия автомобилен парк. В противен случай, нашите камиони ЕВРО-2 няма да бъдат допускани по пътищата на Европа. Отново призовавам българските превозвачи да инвестират в камиони ЕВРО-3, за да предотвратят бъдещи сериозни загуби", допълни министър Василев.


Николай Василев и Ищван Чилаг бяха единодушни, че използването на комбинираните превози ще има решаващо значение за опазването на околната среда. Бяха обсъдени още и възможностите за увеличаването на трафика през река Дунав, като по-изгоден за двете страни транспорт.

Срещата на министър Василев с унгарския му колега се проведе в рамките на официалното посещение на премиера Симеон Сакскобургготски в Унгария.

Министър Василев посети централата на унгарската банка ОТП. Акцент в разговорите му с ръководството на банката беше развитието на банковия сектор в България и ролята на ДСК в него. ОТП се ангажира да стимулира притока на унгарски туристи в нашата страна.

Министър Василев се срещна и с изпълнителния директор на унгарския телеком "МАТАВ". Дискутирани бяха възможностите за инвестиции в българския телекомуникационен сектор.

Вицепремиерът Николай Василев изнесе лекция пред студенти и преподаватели от Икономическия университет в Будапеща, където е следвал от 1990 до 1994 г.

Министър Василев и премиерът Сакскобургготски взеха участие в заседание на Дунавската комисия, на което българският транспортен министър заяви, че МТС ще работи за увеличаването на транспорта по река Дунав.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени