ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Варненската корабостроителница пуска първия си нов кораб от 5 години насам 17.10.2003

Варненската корабостроителница ще пусне първия си нов кораб от 1998 г. насам. Церемонията ще се състои в неделя, 19 октомври, от 10.30 ч. в доковата камера на Варненската корабостроителница. Корабът ще бъде кръстен официално на Старопланинския връх "Българка". На събитието ще присъства вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев, който ще бъде на двудневно работно посещение в морския град.

От 13.00 ч същия ден вицепремиерът Василев ще открие и три тренажора в Българския морски квалификационен център в града. Те представляват симулатори на навигационен мостик, на машинно отделение, както и на товарни операции с течни товари.

В събота, 18 октомври, вицепремиерът Василев ще пусне в употреба пощенско издание на тема "Строители на Българската държава - Цар Иван Шишман". Церемонията е част от честванията на 160-годишнината на организираната пощенска дейност във Варна. Събитието ще се състои от 10.00 ч на кораба "Атанас Димитров" /Морската гара на града/.

През 1843 г. във Варна е създадена първата френска консулска поща, с която се полага началото на организираната пощенска дейност в града. Това става само три години след появата на бял свят на първата пощенска марка в света, наречена "черното пени".

Териториалното поделение "Български пощи" - Варна поддържа пощенска мрежа, която обхваща територията на Варненска област. Достъп до предлаганите услуги в рамките на определеното работно време се осигурява посредством 130 броя постоянно действащи пощенски станции и 2 временни пощенски станции, 52 селища, обслужвани от междуселищни пощальони и 14 павилиона за разпространение на печат.

По-късно през деня министър Василев ще присъства на филателната експозиция "160 години организирана пощенска дейност във Варна". Събитието ще се състои в паричния салон на Пощенската станция Варна център от 14.30 ч.


За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени