ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Вицепремиерът Василев ще открие виртуална катедра в Шуменския университет 20.10.2003

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев ще открие виртуална катедра "Джон Атанасов" в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Катедрата ще бъде открита на 21 октомври, вторник, от 10.45 ч в аулата на Университета. На церемонията ще присъстват депутати от НДСВ, ректорът на Шуменския университет и студенти от висшето училище.

Проектът Виртуална катедра "Джон Атанасов" е съвместна инициатива на Агенция "Развитие на съобщенията и на информационните и комуникационни технологии" и на българската университетска и академична общност.

Проектът включва изграждането на серия от модерни компютърни лаборатории на територията на университети и научни институти в цялата страна, като основната цел е създаването и обмяната на компютърни курсове и трансфер на технологии между университетските катедри по изчислителна техника. Крайната цел на инициативата е преработването на всички курсове по компютърни науки онлайн с идеята това постепенно да стане естествен начин за разпространение на знания във всички сфери на образованието и науката. Основно предимство на този начин на обучение е възможността за засилен академичен обмен, както и повишаването на качеството на курсовете и създаването на реален образователен пазар.

В първия етап на проекта Министерството на транспорта и съобщенията финансира изграждането на 40 високотехнологични компютърни лаборатории с около 400 компютъра и сървъра във всички звена-участници срещу ангажимента на преподавателския и научен състав да се подготви платформа за онлайн компютърни курсове, както и да се стимулират някои допълнителни социални дейности, свързани с преквалификацията или подобряването на уменията в сферата на информационните и комуникационни технологии на различни социални групи граждани - безработни, социално слаби и хора с увреждания.

Шуменският университет е сред основателите на инициативата и един от университетите, подписали хартата за създаването на Виртуалната катедра. Към момента в университета е изградена съвременна компютърна зала с 22 работни места. Предвидени са възможности и за сканиране, както и за черно-бял и цветен печат и копиране. Лабораторията е оборудвана и с мултимедиен прожектор, който позволява прилагането на някои от най-съвременните методики за обучение.


Проектът е обезпечен с един сървър за обучение и съхранение на лекциите и курсовете, както и втори сървър, който е осигурен по Научната програма на НАТО и ще обслужва комуникационната част на катедрата и връзките с другите партниращи институции. Като втори етап на проекта се планира свързването на всички виртуални катедри в страната в единна комуникационна среда, като до средата на ноември проектът ще бъде стартиран изцяло и освен връзките в страната, ще бъде изградена и високоскоростна 34 мегабитова линия към Пан-европейската изследователска мрежа GEANT.

За допълнителна информация:
Николай Михайлов, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 02
e-mail: nmihaylov@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени