ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Увеличават се полетите до Италия 03.09.2003

Полетите от България до Италия ще бъдат увеличени с откриването на новата международна линия Рим - София на италианската компания "Алиталия". Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев и Н. Пр. Джан Батиста Кампаньола, извънреден и пълномощен посланик на Република Италия у нас, откриха официално линията Рим-София на Правителствения ВИП на Летище София.

Очаква се до няколко седмици полетите по тази дестинация да бъдат увеличени от три на четири, съобщи вицепремиерът Василев. В момента държавната компания "България Еър" извършва полети до Италия три пъти седмично във вторник, петък и неделя. Полетите, с които "Алиталиа" ще свързва Рим и София, ще бъдат всеки понеделник, сряда и събота.

"Благодаря на посланика и чрез него на министъра на транспорта и инфраструктурата на Италия Пиетро Лунарди за доброто сътрудничество в авиационния транспорт, което ще позволи на много повече бизнесмени, туристи и граждани на двете страни да пътуват в двете посоки", заяви министър Василев. В момента Италия е на първо място по внос на български стоки и услуги и заема трето място по чуждестранни инвестиции у нас.

"Законите на пазара са тези, които влияят върху политическите решения. Със сигурност точно това са законите, които са подсказали на двамата министри да постигнат това споразумение", допълни посланик Кампаньола.

* * *
България и Италия имат много добро сътрудничество и в областта на автомобилния транспорт. В следствие на успешните преговори между двете страни през тази година Италия ще ни отпусне допълнителна квота от 2500 универсални разрешителни за автомобили с минимална категория Евро 2. През следващата година ще получим и увеличена квота от 14000 универсални разрешителни. "Това ще позволи увеличаване на трафика и товарооборота между двете страни", допълни вицепремиерът Василев.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени