ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Конвой с техническа помощ за Афганистан ще премине през България 09.09.2003

На 10 и 11 септември 2003 г. /сряда и четвъртък/ през територията на България ще премине колона от 10 тежкотоварни автомобила Мерцедес-Бенц Актрос и придружаващи ги помощни превозни средства.

Конвоят превозва над 200 т. техника и съоръжения - безвъзмездна помощ за Афганистан, предоставена от правителството на Федерална република Германия и германски държавни организации. Техническата помощ ще бъде използвана при възстановяването на икономиката на Афганистан, като основно е предназначена за ремонтиране на енергийни мрежи, училища и болници, за пробиването на кладенци за питейна вода и възстановяване на водоснабдяването.

Транспортирането на помощта се осъществява от концерна ДаймлерКрайслер под егидата на Европейския съюз. Тържественият старт на мисията беше даден в Брюксел от г-жа Лойола де Паласио, вицепрезицент на Европейската комисия, отговарящ за транспорта и енергетиката.

В продължение на близо един месец конвоят ще пропътува 6 хиляди километра по транспортния коридор Европа - Кавказ - Азия (ТРАСЕКА) и ще премине през Германия, Австрия, Унгария, Сърбия и Черна гора, България, Черно море, Грузия, Азербайджан, Каспийско море, Туркменистан, Узбекистан и Афганистан. Маршрутът от Брюксел до Кабул не е избран случайно. Една от основните цели на мисията е популяризирането на най-пряката транспортна връзка между Европа и Централна Азия и доказване на икономическата ефективност от използването на ТРАСЕКА като хуманитарен коридор за Афганистан.

Министерството на транспорта и съобщенията, като водещо в страната по въпросите на програмата ТРАСЕКА*, се включи в инициативата на ДаймлерКрайслер с осигуряване на необходимото съдействие за безпрепятственото преминаване на конвоя през територията на България. Представителните и координиращите функции по осъществяването на българската част от мисията ще бъдат поети от заместник-министър Анелия Крушкова, която е национален секретар за ТРАСЕКА в България. Представител на МТС ще придружи конвоя от Калотина до Бургас.

Заедно с конвоя пътуват журналисти от водещи европейски издателства, както и екипи от най-големите германски електронни и печатни медии.

* * *
Преди 10 години, през 1993 г., Европейският съюз създава програмата ТРАСЕКА (www.traceca.org) като средство за осигуряване на техническо съдействие и инвестиции в транспорта и транспортната инфраструктурата на 8 държави от Кавказкия и Централноазиатския регион. Програмата цели чрез подобряването на транспортните връзки да се отвори достъпът на тези страни до световните пазари по суша и море. С развитието на програмата в посока свързване на коридора ТРАСЕКА с европейските транспортни мрежи постепенно към нея са привлечени Украйна и Молдова, а по-късно - след 2000 г.- България, Румъния и Турция. До момента по линия на програмата ТРАСЕКА са реализирани проекти на обща стойност над 110 млн. евро.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени