ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Вицепремиерът Василев посрещна едномилионния пътник на летище Варна 14.09.2003

Вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев посрещна едномилионния пътник на летище Варна на специална церемония, организирана на терминала на летището. Министър Василев е на двудневно работно посещение в морския град.

За първи път от 1989 г. насам едномилионният пътник на летището каца преди края на септември. Йоахим Легранд е германец и пристига за първи път у нас със семейството си. Варна им е била препоръчана от роднини, които са идвали да летуват в курортен комплекс "Златни пясъци" и са се върнали в Германия с много добри отзиви. Министър Василев предостави на семейство Легранд лек автомобил "Тойота Корола", която да ползват по време на двуседмичния им престой в България.

"С 1 милион обслужени пътници варненското летище вече е на първо място в страната за тази година. След него са летище Бургас с 900 хиляди пътници и летище София с 830 хиляди", заяви по време на церемонията вицепремиерът.

Повече от половината от хората, преминали през терминалите на летище Варна, са германци, а 97 % от всички пътници са чужденци. Запазва се 9 процентният ръст на пътниците по вътрешните и външните линии на летището, а само по международните линии полетите са се увеличили с 12 % спрямо същия период на миналата година. Очаква се до края на годината общият брой на пътниците, минали през терминалите на летище Варна, да достигне 1 090 709.

Часове по-рано вицепремиерът Василев откри и новото разширение на подстъпа към пристанище Варна-изток. Съвместната инвестиция на Изпълнителната агенция "Пристанищна администрация" и пристанище Варна възлиза на над 1 300 000 лв. Новото съоръжение има три магистрални платна и е с товароносимост 90 тона. Дължината му е 1200 м, а широчината - 14,25 м. Новият подстъп е съоръжен с електронен автокантар и 2 платформи. Първият етап на проекта ще позволи денонощната пропускателна способност на пътя за пристанището да се увеличи до три пъти.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени