ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Стартира втори проект от програмата "Българската мечта" 15.09.2003

Втори проект от програмата "Българската мечта", наречен "Българската хай-тек мечта", ще стартира Министерството на транспорта и съобщенията в началото на следващата година. Това заяви днес вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев по време на откриването на новата учебна година в Техническия университет в гр. Варна. Той е на двудневно работно посещение в морския град.

В новия проект ще имат възможност да участват студенти от техническите университети в страната. Основните изисквания пред кандидатите е да имат успех над 5,50 и успешно завършен втори курс. Бъдещите участници трябва да имат и добра компютърна грамотност, както и да владеят английски език.

През настоящата година броят на кандидатстващите студенти по програмата "Българската мечта" е нараснал до 1300 души. На стаж са заминали 335 от тях, 270 от които - в България, 35 - в чужбина, а още 30 са се реализирали чрез проведените Дни на кариерата в София и Варна.

Министър Василев откри и новата виртуална катедра по компютинг "Джон Атанасов" в Техническия университет в морския град. Тя има три компютърни зали, 24 компютъра, снабдени с хардуер и софтуер, предоставени от Агенцията за развитие на съобщенията и информационните и комуникационни технологии към Министерството на транспорта и съобщенията. Идеята е до края на 2004 г. такива катедри да има във всички университети в страната, които в последствие да бъдат свързани помежду си. Крайната цел е те да влязат в проекта на Европейската комисия за паневропейска изследователска магистрала.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени