ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

ЕИБ подкрепя твърдата линия на МТС по инвестиционните проекти 17.09.2003

Ръководството на Министерството на транспорта и съобщенията и представители на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) потвърдиха ангажиментите си съвместните им проекти да бъдат изпълнени в предвидените срокове. Проектите, които са финансирани чрез договори на ЕИБ и се изпълняват от Министерството на транспорта и съобщенията са свързани с реконструкцията и разширяването на летище София, модернизацията на Ръководство въздушно движение (РВД), рехабилитацията и модернизацията на Пристанищен комплекс Лом, реконструкцията и електрификацията на жп линия Пловдив - Свиленград и строежът на нов мост над река Дунав при Видин - Калафат.

Това стана ясно днес на среща, която се проведе в Министерството на транспорта и съобщенията. На нея присъстваха вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев, зам.-министър София Касидова, директорът на Дирекция "Заемни операции" към ЕИБ Райнър Зербек, както и експерти от Министерството и ЕИБ.

По време на разговорите вицепремиерът Василев потвърди пред представителите на ЕИБ намерението си да следва твърда линия по изпълнението на проектите за летище София и РВД, а представителите на банката подкрепиха политиката на министъра. Беше направен преглед на проектите и бяха обсъдени бъдещи съвместни инициативи.

Реконструкцията, развитието и разширението на летище София включват изграждане на нов пътнически терминал и нова пистова система, като се осигурява възможност за обслужване на всички класове самолети, включително и на Боинг-747. Кредитът, осигурен от ЕИБ, е на стойност 60 млн. евро. Чрез проекта ще се повиши капацитетът на летището на 2.6 млн.пътника годишно и 26 000 тона годишен карго обмен и ще се намали вредното влияние върху околната среда. При реконструкцията и електрификацията на жп линия Пловдив - Свиленград кредитът, осигурен от ЕИБ, е на стойност от 150 млн. евро, за строежа на новия мост на река Дунав при Видин - Калафат - 70 млн. евро, а при рехабилитацията и модернизацията на пристанище Лом - 17 млн. евро.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени