ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Международни финансови институции трябва да бъдат привлечени за изграждането на Коридор VІІІ 18.09.2003

"Необходимо е координиране на усилията на всички страни, през чиято територия преминава Общоевропейския транспортен коридор VIII, за привличането на международните финансови институции за изграждането и развитието на Коридора". Това заяви заместник-министърът на транспорта Анелия Крушкова по време на неформалната среща на министрите на транспорта на страните, участващи в Меморандума за разбирателство за развитието на Общоевропейския транспортен коридор VIII, която се провежда днес в град Бари, Италия.

На форума бяха обсъдени въпросите, свързани с доизграждането на липсващите участъци от Общоевропейския транспортен коридор VIII, както и въпросът за финансирането на инфраструктурното му развитие в краткосрочна и дългосрочна перспектива.

Заместник-министър Крушкова запозна участниците със съвместната декларация, подписана от министрите на транспорта и министрите на финансите на Република България и Република Македония. В нея те се обявяват за ускорено изграждане и въвеждане в експлоатация на Коридор VIII, като неделима част от Общоевропейската транспортна мрежа.

Позицията на българската страна е, че развитието на Коридора трябва да бъде координирано между трите страни, през които преминава неговото основно трасе (Албания, Македония и България), като всяка от държавите в региона следва да бъде подкрепена и поощрена за доизграждането на този важен общоевропейски проект.

В рамките на форума зам.-министър Крушкова ще се срещне с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Милаим Айдини и с министъра на транспорта и телекомуникациите на Република Албания Спартак Почи.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени