ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

ГВА ще подпише споразумение за дарение от близо 300 хил. USD с американската Агенция за търговия и развитие 18.09.2003

Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" /ГВА/ и Държавната агенция за търговия и развитие на САЩ /Trade and Development Agency/ ще подпишат утре, 19 септември 2003 г., споразумение за дарение на стойност 296 530 USD. То ще бъде подписано в 12.00 ч в Заседателната зала на Министерството на транспорта и съобщения.

Дарението има за цел да подпомогне сигурността на гражданското ни въздухоплаване. Постигането на по-високо ниво на сигурност и безопасност на полетите е основен приоритет в работата на гражданската въздухоплавателна администрация. България си е поставила за цел да постигне стабилност и напредък, като подобри всички изисквания в областта на сигурността на полетите. Дарението ще бъде предоставено под формата на интелектуален продукт, който представлява изготвянето на "Генерален план за сигурност" /Security Master Plan/. Изготвянето на такъв план за авиационна сигурност ще позволи да бъдат описани потребностите на гражданското въздухоплаване от стоки, технологии и услуги в областта на сигурността.

Предвижда се планът да бъде изготвен за срок от 12 месеца от американска фирма. Тя ще бъде избрана от ГВА въз основата на съгласувани с американската агенция критерии. До 20% от подизпълнителските поръчки на агенцията може да бъдат възложени на български фирми. В съответствие с клаузите на Споразумението българската страна ще има минимални ангажименти и незначителни разходи в хода на изпълнението му.

Усилията на българската страна са насочени към включването на България в категория 1. Тя ще позволи, след подобряване на параметрите на сигурността в гражданското въздухоплаване, да извършваме директни полети до САЩ.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени