ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Обсъдихме на публична дискусия с депутати и синдикати Закона за гражданското въздухоплаване 23.09.2003

Две са основните цели, които си поставя Министерството на транспорта и съобщенията с подготвения проект за изменение и допълнение към Закона за гражданското въздухоплаване - пълното хармонизиране на българското законодателство в областта на авиационния транспорт с директивите на Европейския съюз и уредбата на въпросите за концесионирането на обектите, свързани с гражданското ни въздухоплаване. Това стана ясно днес по време на публичната дискусия на проекта за изменение и допълнение към Закона за гражданското въздухоплаване, която се състоя в хотел "Радисън" в София. На нея присъстваха представители на министерството, българските авиационни асоциации, синдикатите, Комисията по транспорта и телекомуникациите към НС и депутати.

"Целта е да намалим конкурентния натиск по отношение на участниците в авиационния бизнес. Колкото по-рано се въведат същите стандарти, които са приложими в ЕС, толкова по-рано нашият бизнес ще започне да работи на нови обороти. Затова сме изключително настоятелни час по-скоро да бъде извършена тази хармонизация", заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимира Мартинова.

Да бъде дадена по-детайлна уредба на специфичните въпроси, свързани с концесионирането на обектите на гражданското въздухоплаване, е другият приоритет на Министерството на транспорта и съобщенията. Проектът включва детайлна уредба на процедурите за отдаване на концесии, изискванията при концесиониране на отделните обекти, както и изискванията за оценка на тези обекти. Решаването на тези въпроси ще даде възможност да бъдат създадени прозрачни процедури, ясни за всички кандидати. Общата рамка на предложенията следва коректно описаните в Закона за концесиите общи правила и процедури. "Постарали сме се да извлечем поука от някои негативни опити, свързани с авиационния бизнес и преминаването в частни ръце на някои отделни структури от авиационния пазар", допълни зам.-министър Мартинова.

Основните точки, които бяха обсъдени по време на дискусията, са хармонизацията на законодателството ни с изискванията на директивите и регламентите на Европейския съюз, концесионирането на обектите, свързани с гражданската авиация, както и уточняването на определени формулировки в проекта за изменение и допълнение на закона. Това е първата стъпка към провеждането на обществен диалог, който Министерството на транспорта и съобщенията ще проведе по всички важни въпроси, свързани с авиационния транспорт.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени