ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

"България Ер" ще се приватизира по плана на министър Пламен Петров 10.07.2003

До 100% от капитала на авиокомпания "България Ер" ще бъдат предложени за приватизация чрез публично оповестен конкурс, предвижда одобрената днес, 10 юли 2003 г., от Министерския съвет стратегия за приватизацията на националния превозвач.

Инвеститорите трябва да отговарят на изискването за национална принадлежност и контрол, което означава поне 51 на сто от капитала им да е собственост на български юридически и физически лица, каквото беше и искането на министър Пламен Петров.

Припомняме ви, че след запознаване със стратегията за приватизация на националния ни превозвач на АП, министър Петров изпрати писмо, в което настоя 51% от "България Ер" да останат българска собственост.

Като условие за получаването на информационния меморандум и допускането до участие в конкурса ще се поставят сериозни предварителни квалификационни изисквания към кандидатите.

Всяко лице, което е заявило интерес за участие в процедурата, ще има право да закупи конкурсната документация.

Изисквания към участниците ще са приходи от дейност в областта на гражданското въздухоплаване за всяка от последните 3 счетоводни години в размер на 100 млн. евро за стратегическите инвеститори, а финансовите инвеститори ще трябва да докажат управление на фонд от над 200 млн. евро.

Инвеститорите, които са доказали, че отговарят на изискванията, ще получат финансов меморандум на "България Ер" ЕАД и ще имат право да извършват ограничен собствен правен и финансов анализ на състоянието на дружеството и да подават предварителни оферти.

Крайната комплексна оценка ще се формира, след като бъдат оценени направените предложения по критериите - цена, размер на инвестициите и предложен брой работни места.
След оценка и класация на подадените оферти, Агенцията за приватизация ще изготви и внасе в МС мотивирано предложение за класацията. МС с решение ще определи участника, който е спечелил конкурса и срока за сключването на приватизационния договор.

След провеждането на преговори между АП и спечелилия конкурса, съгласуваният проект на договор за приватизация ще се внесе за одобрение в Надзорния съвет на АП.

В стратегията за приватизацията на "България Ер" се посочва, че от съществено значение е държавата да запази възможността за право на вето при вземането на решения за промяна на предмета на дейност на дружеството, за промяна на седалището, за ликвидация, за включването на представител на държавата в органите за управление и решения за промени в устава, които касаят тези обстоятелства.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени