ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Народните представители подкрепиха контрааргументите на МТС срещу ветото на президента 10.07.2003

Днес, 10 юли 2003 г. (четвъртък), народните представители подкрепиха контрааргументите на МТС и МРРБ срещу ветото на президента Георги Първанов върху Закона за държавната собственост.

По инициатива на МТС още през м. юли 2002 г. беше създадена междуведомствена работна група, която в доклад до Министерския съвет изложи основните аргументи за необходимостта от спешни промени в ЗДС и Закона за устройството на териториите.

В парламента заместник-министър Мукова подчерта, че от Закона за държавната собственост зависи реализирането на големи инфрастуктурни проекти, като модернизирането на транзитните пътища, разширението на летище София и построяването на автомагистрала "Люлин".

Изпълнението на проектите е зависимо в изключително голяма степен от отчуждаването на земите и учредяване правото на строеж, което влияе и върху процеса на усвояване на структурните и кохезионните фондове на Европейския съюз.

Пред депутатите заместник-министър Мукова поясни, че само безвъзмездните средства, които предстои да бъдат усвоени с приемането на поправките в ЗДС, са около 400 милиона евро, а общата стойност надвишава 1 млрд евро. След присъединяването на страната ни към ЕС техният размер ще бъде три до четири пъти по-голям.

С направените изменения и допълнения към ЗДС се постига и хармонизиране на националните процедури при договаряне и финансиране на проекти от Европейския съюз.

Законът за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост (ЗДС) беше приет от Народното събрание на 13 юни 2003 г.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени