ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Курсистите и екипажът на "Калиакра" почетоха Деня на Ботев 02.06.2003

Днес, точно в 12 часа, в Тиренско море на път за Неапол, на палубата учебния ветроход "Калиакра" на Параходство БМФ, корабната сирена събра курсистите и екипажа, за да се поклонят на подвига на загиналите за свободата на България. Националният трибагреник по стара морска традиция бе приспуснат наполовина в чест на героите.

Преди това "Каликра" премина край действащия вулкан Стромболи, чиито облаци винаги затъмняват небето, а вчера под пълни ветрила баркентината е преминала през Месинския пролив. Така зад гърба на новите моряци от домовете за деца без родителски грижи има вече пет морета - Черно, Мраморно, Егейско, Йонийско и Тиренско. Курсистите вече се чувстват като пълноценни членове на екипажа и носят успешно четирите вахти.

В 17.00 ч. Калиакра се закотви на рейда на Неаполския залив, където предизвика голям интерес сред многобройните яхти и фериботи.

На борда на баркентината се състоя шумна и весела церемония по морско кръщение на новаците, плаващи с Калиакра. Всеки от тях беше полят със солена вода, сапунисан с веро и обръснат в купела на Нептун. Кръщелниците получиха ново морско име и свидетелство, за което бяха почерпени с чаша оцет.

След банята, с пожарния шланг се проведе учение с елементи - напускане на кораба и оцеляване във водите на топлото Тиренско море.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени