ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Няма доказателства, че замърсяването на френските води е извършено от кораба "Добруджа" 31.07.2003

След анализиране на предоставения от френските власти снимков материал се установява, че няма доказателства замърсяването в Гасконския залив да е извършено от българския кораб "Добруджа". Това се казва във факс, изпратен от капитана на кораба Йордан Големанов до Министерството на транспорта и съобщенията.

Вчера в 15,30 ч българският кораб "Добруджа", плаващ във френски води, е бил отклонен от курса си от френски военен кораб към порд Брест по обвинение за замърсяване на околната среда. Замърсяването е било установено от френски патрулен самолет. Капитанът Големанов е отхвърлил обвинението, но е бил принуден да последва военния кораб.

Във факса Йордан Големанов съобщава, че френските власти са взели девет работни проби от цистерна с мазут и от сантинните води, намиращи се на кораба.

След обобщаване на показанията и анализиране на предоставения снимков материал се достига до заключението, че снимките не показват извършване на разлив от кораба. В част от тях се наблюдава силно замърсяване на морската повърхност, без доказателства че то е направено от "Добруджа".

Единствените операции, извършвани на българския кораб по време на прелитането на патрулиращия самолет, са миене на финестрините на мостика със "сладка" вода, пише още във факса до Министерството.

По създалата се ситуация са предприети международно-установените процедури.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени