ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

100 години от рождението на бащата на компютъра Джон Атанасов 05.06.2003

Във връзка с националната програма за честване на 100-годишнината от рождението на бащата на компютъра Джон Атанасов, на 4 юни 2003 г., на борда на българския ветроходен кораб "Калиакра", акостирал в пристанището на гр. Неапол-Италия, бе даден коктейл от името на Параходство Български морски флот, Министерство на външните работи и Организационния комитет за отбелязването на юбилея с мултимедийна презентация за живота на компютърния гений от български произход.

На поканата на българския посланик в Рим Никола Калудов се отзоваха над 80 души сред които представители на местната управа, Съда в гр. Неапол /Трибунал/, офицери от щаба на НАТО-представители на страните членки на Алианса, Декана на Неаполския Университет, както и много италиански студенти по славистика, бизнесмени и мести предприемачи.

По време на мероприятието, областният управител на гр. Ямбол г-н Спасов запозна гостите и журналистите с историята за създаването на компютъра, живота и делото на Джон Атанасов. Приветствие към гостите отправи и българския посланик в Рим Никола Калудов.

Събитието бе широко отразено от италианските медии, сред които екип на новинарската емисия на Държавната италианска телевизия РАИ Тре, както и журналисти от ежедневниците "Ла Република", "Ил Матино", "Кориере дел медзоджорно", "Рома", Националната осведомителната Агенция "Анса" и "Аджи".


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени