ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Италианската телевизия "РАИ Тре" излъчи репортаж, посветен на отбелязването на 100 годишнината от рождението на Джон Атанасов 06.06.2003

На 05 юни 2003 г., държавната италианска телевизия "РАИ Тре" излъчи в централната си новинарска емисия репортаж, посветен на отбелязването на 100 годишнината от рождението на Джон Атанасов - бащата на компютъра.

В интервю, българският посланик в Рим Никола Калудов разказа за делото на Джон Атанасов. В материала бе акцентирано и върху интересната мисия на българският ветроходен кораб "Калиакра", който е на средиземноморска обиколка за разпространяване на българския принос в световен мащаб и националните традиции.

Италианската телевизия "РАИ ТРЕ" излъчи разширен материал за Джон Атанасов и в специализираното си предаване за компютри и технологии. В репортажа, журналистката Чичилиа Гаида разказва интересни моменти от живота и делото на изобретателя от български произход, както и за завръщането му в България.

Репортаж от коктейла, даден на борда на кораб "Калиакра" излъчиха и частните неаполитански телевизионни канали "Telelibera" и "Canale 8".

Агенция "AdnKronos" помести следното съобщение: "Посланикът на Република България в Рим Никола Калудов събра неаполската общественост за да отбележи 100 годишнината от рождението на "бащата на компютъра" Джон Атанасов, починал през 1996 г. На борда на красивия български ветроходен кораб "Калиакра" българския посланик подчерта, че Атанасов "винаги е се е гордеел и връщал към българския си корен" и допълни, че изборът да се отбележи годишнината на "бащата на компютъра" точно в гр. Неапол не е случаен, тъй като града е една от базисните точки за развитие на отношенията с Балканите.

Неаполският ежедневник "Ил матино" отбелязва още, че корабът "Калиакра" преди да се завърне в родината си от средиземноморската си обиколка, ще премине и през Барселона- "един успешен и оригинален начин да разкаже и популяризира българския принос, култура и обичаи".

Кратки любопитни материали за събитието поместиха и местните ежедневници "Ил Джорнале ди Наполи", "Ил Джорно", "Кориере дел Медзожи", "Ил Голфо" и др.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени