ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Авиация и космонавтика - Перспективи за развитие на сътрудничеството във въздухоплаването между България и Русия 15-годишнина от втория полет на българския космонавт Александър Александров в Космоса 09.06.2003

Днес, 9 юни 2003 г. /понеделник/, по повод 15-годишнината от втория космически полет - проект "Шипка, в Министерство на транспорта и съобщенията се състоя пресконференция на тема "Авиация и космонавтика - Перспективи за развитие на сътрудничеството във въздухоплаването между България и Русия".

Официални гости на министър Пламен Петров бяха българския космонавт Александър Александров и четиримата му руски колеги Владимир Титов, Муса Манаров, Виктор Савиних, Анатолий Соловьов, изпълнили българо-руски полет през 1988 г.

По идея на министър Пламен Петров ще бъде обсъдена и възможността за създаване на Център за подготовка и обучение на пилоти.

Александър Александров е роден на 1.12.1951 г. в град Омуртаг. О.р. бриг. генерал, Герой на Република България и на Съветския съюз, Военен летец I-ви клас, Летец - космонавт на Република България, инженер, доктор, ст. н. сътрудник, Заслужил летец. Излетял е в космоса на 7.06.1988 г. Прекарва 10 дни на КК "СОЮЗ ТМ 5" - ОК "МИР" - КК "СОЮЗ ТМ 4". Извършва над 56 научни експеримента по проект "ШИПКА" в направленията - космически технологии, космическа медицина и биология, космическа физика и астрофизика, дистанционно изследване на Земята от Космоса.

Владимир Титов е командир на ОК "МИР" по време космическия полет. Роден е на 1.01.1947 г. в град Сретенское. Полковник, Герой на Съветския съюз, Летец - космонавт, който е прекарал 385 дни в космоса и е изпълнил 4 излизания в открития космос. Той е направил първия в света свръхпродължителен космически полет - 366 дни. За първи път в състава на екипажа на американския МТКК "АТЛАНТИС" е извършил сближаване и облитане на орбиталния комплекс "МИР". Той е първият космонавт в скафандър на НАСА, който е изпълнил излизане в открития Космос от МТКК "ДИСКАВЪРИ".

Анатолий Соловьов е роден на 16.01.1948 г. в град Рига. Полковник, Герой на Съветския съюз и на Република България, Военен летец I-ви ранг. Летец - космонавт, прекарал 635 дни в космоса и изпълнил 16 излизания в открития космос. Абсолютен рекордьор в света по количество излизания и време на работа в открития космос. Световен рекордьор по ръчно стиковане и престиковане на космически кораб от един стиковачен възел на друг. Командир на екипажа по време на българо-руски космически полет. Два пъти е отбелязвал своя рожден ден в космоса.

Муса Манаров е бордовия инженер на ОК"МИР". Роден на 22.03.1951 г. в град Баку. Летец - космонавт, Герой на Съветския съюз, извършил 7 излизания в открития космос и прекарал общо 541 дни в космоса.

Владимир Титов и Муса Маринов са участници в първият в света свръхпродължителен космически полет, с продължителност 366 дни.

Виктор Савиних е два пъти Герой на Съветския съюз, Герой на Република България роден на 7.03.1940 г. в с. Берескины. Летец - космонавт, прекарал 253 дни в космоса и изпълнил 1 излизане в открития космос. Той също е бордови инженер на българо-руския космически полет. Президент на Асоциацията на ректорите в Русия, ректор на МИГ АиК, доктор, професор и академик.

Вторият българо-руски космически полет е подготвен въз основа на двустранно споразумение от 1986 г. между националния комитет за изследвания и използване на космическото пространство - България и ГЛАВКОСМОС - Русия. През февруари 1987 г. в Москва е утвърден космическия проект "Шипка", който включва научно-техническата програма и цялата дейност по подготовка и провеждане на космическия полет.

Проектът "Шипка" има за цел изучаване на Космоса и неговото влияние на върху човека, използвайки най-съвременните достижения в областта на оптичните технологии и компютърната техника. Основните научни направления на проекта са космическа физика, дистанционни изследвания, космическа биология, медицина и космическо материалознание.

Успешният полет на втория български космонавт Александър Александров е естествен завършек на близо 25 годишната работа на наши специалисти, която включва финансово осигуряване, работа с търговски организации, координиране на външни връзки за изработване на апаратура, контрол, изпитания на транспортни операции и др.

25 производствени и изпитателни организации са участвали в апаратурната реализация и изпитанията за космически полет.

278 специалисти са работили по изпълнението на проекта "Шипка". Общо над 1000 човека са били ангажирани с реализацията на космическия полет.

Финансирането на проект "Шипка" е реализирано от Правителствената комисия, която оперативно е ръководила проекта със съдействието на представители на Българската Академия на Науките. Около 10 млн. лв. е финансовото изражение на полета до 1988 г.

Динамиката на полета е включвала два етапа: товарна операция и пилотируема експедиция.

Полетът е започнал в 18.03 ч. с впечатляващ старт на 310 тонна ракетна система Союз, в която около 7.5 тона е полезен товар - космическият кораб с космонавтите. Стартовата площадка е легендарна и се нарича Гагаринска. След успешно и устойчиво извеждане на орбита корабът Союз ТМ-5 започва своя самостоятелен етап от така наречената "експедиция на посещение". Това е етап, който включва 34 самостоятелни обиколки около Земята.

На 34-та обиколка Союз ТМ-5 се скачва успешно към астрофизичен модул "Квант" на станцията МИР. След това са изпълнени 118 съвместни обиколки с оглед изпълняване на предвидената програма. На 152-та обиколка космонавтите преминали в спускаем апарат на Союз ТМ-5, облекли скафандрите и започнали операция по приземяване. Спускането е продължило 1 час и 40 мин. И приключило с меко приземяване след обяд в северния район на Казахстан.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени