ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Лицензионният режим за таксиметров превоз се заменя с регистрационен 12.06.2003

Лицензионният режим за извършване на таксиметров превоз на пътници с леки автомобили ще бъде заменен с регистрационен, предвиждат одобрени от правителството премини в Закона за автомобилните превози.

За вписване в регистъра водачите трябва да отговарят на изискванията за благонадеждност и професионална компетентност, обясни заместник-министър Любомил Иванов на пресконференция в Министерски съвет. Отпада условието за финансова стабилност на кандидатите за таксиметрови шофьори. Задължително условие за водачите е местата в колите да бъдат застраховани, а също и да бъде платена застраховка “Гражданска отговорност”.

На шофьорите на такси без удостоверение за регистрация ще бъдат налагани санкции, най-тежката от които е спиране на автомобила от движение и отнемане на правоспособност. Цените за издаване на регистрацията ще бъдат определени в специална наредба към закона, веднага след приемането му, уточни заместник Иванов.

В наредбата за регистрация на таксиметровите превози ще бъде предвиден и механизъм за публичното им оповестяване, т. е. отличителните знаци, с които клиентите ще могат да ги разпознаят като легитимни превозвачи.

Другият важен момент в изменения закон е дефиницията на понятието “превози” за собствена сметка и отличаването им от превозите, с които се извършва транспортен бизнес, обясни заместник-министърът. Под категорията на собствените превози попадат само тези, които се извършват за сметка на самото предприятие и във връзка с неговата дейност. Типичен пример за такъв вид превоз е извозването на работници от работното им място до дома им. В този случай е необходима само регистрация, а не лиценз, защото е само съпътстваща дейност, допълни Любомил Иванов.

С промените в закона се въвежда още ограничаване на скоростта за превозвачите на пътници и товари на територията на страната, както това е при международните превозвачи, каза Любомил Иванов. За автобусите ограничението на скоростта ще бъде - 100 км/час, за товарните автомобили - 90 км/ч.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени