ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Пламен Петров: Облигационната емисия на БМФ ще даде възможност да придвижим преговорите по глава "Транспорт" 09.04.2003

Финасирането, което ще се осигури с облигационната емисия, която параходство "Български морски флот" /БМФ/ планира да пусне на пазара в размер на 75 милиона долара, ще бъде изключително целесъобразно и ефективно от икономическа гледна точка, каза министър Пламен Петров.

Има значителен интерес от инвестиционни банкери, които да извършат пласирането на тези ценни книги. Корпоративното издаване на облигация от БМФ ще позволи рефинансиране на кредити на флота към банки и ще даде възможност на 23 -те кораба, плаващи под удобен флаг, да се върнат под български.

Целта и ефектът, който се очакват от тази операция, е преди всичко да паднат ипотеките върху корабите на БМФ, плаващи под удобен флаг. От това следват няколко положителни резултата, първият от които е освобождаването на дълготрайни материални активи, без тежестта на ипотека. Вторият е, че БМФ ще има възможността да върне корабите си под български флаг, с което ще се коригират статистическите данни, върху които се водят
преговорите с ЕС по глава "Транспорт", в частта й за морска безопасност.

В момента тези кораби, които са нови и с най-малко проблеми, не се отчитат като статистика за българския флаг, а за други държави. Три от тези кораби, които сега се връщат под български флаг за последните години имат над 16 проверки и нито едно задържане по Парижкия меморандум. Връщането на корабите ще намали средната възраст на флота ни и ще промени съотношението, което в момента е най-големият проблем за нас от гледна точка на морската безопасност пред Европа.

Средствата, които ще се съберат от ползването на този финансов инструмент, ще бъдат с около 10 млн. долара повече от това, което е необходимо на БМФ за рефинансиране на кредитите. По този начин ще бъдат осигурени свежи пари за реализирането на някои от проектите на компанията.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени