ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Петров: До сега нито една държавна администрация не е правила толкова изгодна сделка 14.05.2003

Никога до сега държавна администрация не е правила толкова изгодна сделка. Съмнявам се, че някой е поемал такъв риск със средствата на държавна компания, да закупи фалирало предприятие, с надеждата, че то ще стъпи на крака и ще тръгне. Това е един огромен риск, но преценката ми е била вярна, така коментира днес министър Петров сделката за Варненска корабостроителница.

Платените от БМФ 35.5 милиона лева за закупуване на корабостроителницата ще бъдат напълно възвърнати. Предприятието разполага с два кораба на стойност 32 млн. лв, за които вече има кандидат-купувачи. Неоперативните активи, собственост на корабостроителницата са на стойност около 10-15 млн. лв и предстои да бъдат разпродадени, като оценката на само една от сградите е 8 млн. лв. За 75% от активите е обявена минимална цена от 25 млн. лв. Очакванията са да се възвърне приблизително цялата сума платена за предприятието само от продажбата на 75% от активите. В сделката е включена под опция, според която могат да се продадат и останалите 25%, което също е приход. Междувременно в корабостроителницата е привлечен бизнес за 15 млн. долара.

"Изключително удовлетворение за мен е, че корабостроителницата е едно работещо предприятие с 1300 човека, които всеки ден ходят на работа", каза министър Петров.

Очаква се, сделката да приключи до 2-3 седмици. В момента се разглеждат 4 оферти, но едната от тях не става и съревнованието ще продължат 3 фирми, които са с добри показатели. Отстранената компания е заложила в бизнесплана си само обработването на стомана, което не може да бъде основен бизнес на корабостроителницата.

Като задължително условие в сделката са заложени 40 милиона долара продажби годишно от основна дейност. Ако не строи кораби и не направи продажби от 120 милиона долара за първите три години, той ще остане миноритарен акционер, каза министър Пламен Петров. Така ние ще си вземем 26% от предлаганите 75% по съдебен път и държавата ще стане автоматично мажоритарен собственик на 51% от корабостроителницата. При тези условия е максимално гарантиран държавният интерес.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени