ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Петров предложи българския опит в областта на инфраструктурните проекти на Албания и Македония 23.04.2003

Днес, 23.04.2003 г., в Брюксел, в рамките на 87-та сесия на Европейската конференция на министрите на транспорта, министър Пламен Петров се срещна с албанския си колега г-н Спартак Почи.

Основна тема на срещата беше задълбочаване на сътрудничеството при развитие на транспортната инфраструктура, като акцентът беше поставен върху повишаване на координацията при планирането и изпълнението на проекти за развитието й по Коридор VIII.

Министър Петров предложи албанската и македонската страна да изпратят свои специалисти в България, които да се запознаят с опита на българските експерти и да използват опита на нашата страна при подготовката на икономическите обосновки за проектите, разположени на техните съответни територии.

Беше договорено посещението на албански и македонски специалисти в България да бъде осъществено в най-скоро време.

Министър Петров информира своя албански колега за хода на по-важните инфраструктурни проекти на българска територия, като: разширението на пристанище Бургас, разширението и модернизация на летище София по европейски стандарти, доизграждането на автомагистрала "Тракия", завършване удвояването и електрификацията на железопътната линията между Бургас и Варна в участъка "Карнобат - Синдел" и предстоящото строителство на автомагистрала "Люлин".

Становището на двамата министри беше, че съвременната транспортна инфраструктура ще създаде благоприятни предпоставки за насърчаване на свободното движение на стоки, работна ръка и капитали, както и за стимулиране на икономическата активност и привличането на инвестиции, които са жизнено важни за икономическото преструктуриране и технологичната модернизация на икономиките на страните от нашия регион.

В качеството си на съпредседатели на Смесената междуправителствена българо-албанска комисия за търговско-икономическо сътрудничество двамата министри обсъдиха състоянието на двустранните отношения между Република България и Република Албания, както в икономически, така и в политически план.

Двамата министри споделиха виждането, че е необходимо предприемането на координирани действия от всички страни, разположени по протежение на Коридор VІІІ, и най-вече между България, Албания и Македония, с оглед изграждането на липсващите елементи и постигане на максимална оперативна съвместимост.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени