ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

17 май - Световен ден на телекомуникациите 16.05.2003

Световният ден на далекосъобщенията се провежда под егидата на Международния съюз по далекосъобщения. Светът на комуникациите днес не би бил това, което е, без неуморните усилия на Международния съюз по далекосъобщения /МСД/ да помага и насърчава страните да хармонизират дейността си в областта на съобщенията, да преодоляват технологичните различия, да осигуряват взаимосвързаност и експлоатационна съвместимост на системите в световен мащаб.

Независимо от разширяването и нарастването на ролята на МСД през годините, основната задача си остава подпомагане комуникирането между хората по света. Тази необходимост е също толкова основна за човечеството, колкото и неговият стремеж към благоденствие и мир.

Тази година Световният ден на далекосъобщенията се отбелязва под мотото "Да помогнем на хората по света да комуникират". Това е първата стъпка към изграждането на глобалното информационно общество, което ще гарантира едно по-високо качество на човешкия живот. Развитието на глобални съобщителни мрежи ще даде въможност на всеки да усети предимствата на информационното общество.

По линия на Международния съюз по далекосъобщения България участва във финансиран от съюза проект за създаване на Регионален център за усъвършенстване на специалисти по телекомуникации, който ще ни свърже с виртуалния Глобален университет по телекомуникации.

В процеса на интегрирането си към Европейския съюз, участваме в редица инициативи на Европейската комисия. Присъединихме се официално към Плана за действие eEurope+, който дефинира приоритетите за развитие на информационното общество, участваме в програмата еContent и, в частност, eSafe, в рамките на която се търсят решения за противодействие на вредното съдържание в глобалната мрежа. Предстои присъединяването ни към програмата eLearning.

Стратегията и Националната програма за развитие на информационното общество в България са разработени въз основа на идеята, че постиженията на информационните и комуникационни технологии не трябва само механично да се предоставят. Български граждани трябва да придобият знания и опит как да се възползват от предоставените им възможности. Това ще се гарантира чрез засилено обучение по информационни и комуникационни технологии в учебните заведения, както и чрез програми за продължаващо обучение.

Задоволяването на нуждите на бизнеса и населението от съвременни, ефективни и качествени съобщителни и информационни услуги представлява един от главните приоритети, залегнал в управленската програма на правителството. МТС, заедно с многобройните служители заети в сферата на телекомуникациите, полага всички усилия, да стимулира и ускори процеса на приобщаване на все по-широки слоеве от населението към информационното общество.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени