ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Юбилейно плаване с баркентината "Калиакра" по случай 100 - годишнината от рождението на Джон Атанасов 22.05.2003

Днес, 22 май 2003 г., под патронажа на министър Петров, от Варна отплава учебния ветроходен кораб "Калиакра". Юбилейното плаване е под надслов "Джон Атанасов - бащата на компютъра", и е посветено на 100 годишнината от рождението на видния учен.

Рейсът на баркентината ще продължи 100 дни - до 29 август т.г. с цел популяризирането на българския произход на Джон Атанасов.

11 абитуриента от домовете за деца, лишени от родителски грижи ще преминат курса на обучение на ветрохода "Калиакра". Курсът е базиран на програма утвърдена от ИА "Морска администрация" и ще продължи 20 дни по време на маршрута Ямбол - Барселона. След завършването на учебния курс и полагане на изпит пред Държавна морска администрация, младежите ще придобият специалност "Водач на плавателно средство 20 БТ". Девет от бъдещите капитани са от град Ямбол, а двама от Варна. Този курс на обучение ще даде на младежите възможност за реализация.

Маршрутът на круиза включва Варна, Истанбул, Пирея, Неапол, Барселона, Лисабон, Хавър, Руан, Делфзайл, Бремерхафен, Билбао, Сеута, Варна. Реализацията на проекта предвижда рекламна кампания във всяко пристанище с участие на местни държавници и дипломати, както и българската диаспора. Освен традиционните печатни материали за България след свечеряване на едно от главните платна с мултимедиен проектор ще се показват забележителностите на нашата страна.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени