ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

"Калиакра" пусна котва в Текирдаг и отплава за Дарданелите 26.05.2003

Днес, 26 май 2003 г. /понеделник/ баркентината "Калиакра" направи престой на рейда на Текирдаг /централна от турските тракийски градове и побратимена с област Ямбол/ по покана на Ахмет Йозурт, кмет на Кадир Чеби и началника на жандармерията на окръга полковник Гемал Темизиос.

Целта на плаването е била обсъдена в изключително приятелска обстановка. Домакините са изразили уважението си към приятелска България - родината на компютъра.

По време на престоя е обсъдено сътрудничеството, свързано със стартиралото изграждане на магистралата Карнобат - Бургас от турски фирми, които проявяват интерес към кариери за инертни материали на територията на Ямболска област.

Домакините са изразили възхищението си от красотата на закотвената в залива баркентина. Проявили са интерес и към възможността УВК "Калиакра" да участва в традиционния фестивал на Текирдагска област "Фестивал на черешата".

В 14 ч. корабът е вдигнал котва с курс към Дарданелите, посока югозапад.

По време на пътуването 11-те деца, лишени от родителски грижи, които плават на борда на "Калиакра" уверено навлизат в морската теория в учебната зала и практика на палубата. Практикантите са преминали успешно темите по световни посоки, земен магнетизъм, мерни единици на море, устройство и действие на компаса, както и всички теми по безопасност на борда на кораба.

Децата са се свързали по телефона с Дома за деца, лишени от родителска грижа - гр. Ямбол и са разказали за живота си на борда.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени