ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Петров валидира пощенско издание, посветено на 60-тата годишнина от спасяването на българските евреи 10.03.2003

Днес, 10 март 2003 г., на официална церемония в "Гранитна зала" на Министерски съвет бе пуснато в употреба пощенско издание на тема "60 години от спасяването на българските евреи". Министър Пламен Петров и Дана Бенвенисти-Габай, втори секретар към посолството на Държавата Израел в България поставиха специалният пощенски печат.

На церемонията присъстваха Красимир Стоянов, главен секретар на МТС, проф. Йордан Мирчев, председател на Комисията по транспорт и телекомуникации, Асен Дурнишев, председател на Комисията по образованието и науката, Лъчезар Тошев, председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията, Станимир Илчев, председател на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност, Стана Христова, директор "Български пощи", Христо Николчев, председател на "Съюза на българските филателисти", Олег Златарски, директор дирекция "Пощенска политика и регулиране на пощенския пазар" и други гости.

Автор на проектите на изданието е художникът проф. Тодор Варджиев, с консултацията на проф. Георги Марков.

"На този ден преди 60 години се преустановява изпълнението на решението за депортиране на първите групи български евреи към фашистките концлагери. Въпреки опитите на нацистите 50-хилядната еврейска общност в България е спасена от Холокоста. Този високо хуманен акт нарежда България между най-прогресивните и цивилизовани държави по света.

Споменът за събитието от 1943 г. не е избледнявал никога. Тази тема е особено актуална в контекста на борбата срещу тероризма, расовата дискриминация, антисемитизма и ксенофобията." - с тези думи министър Петров откри официално валидирането на пощенското издание.

Министерство на транспорта и съобщенията отдава заслужена почит към жертвите на Холокоста, като издава пощенска марка в 100 хиляден тираж, илюстрован пощенски плик и специален пощенски печат.

Информация за пощенското издание:

Номинална стойност на марката: 0,36 лв.
Формат на марката: 45/25 мм.
Техника на отпечатване: офсет
Перфорация на марката: гребеновидна
Хартия: бяла
Тираж на марките: 0, 36 лв. 100 000 бр.
Тираж на илюстрования плик: 2 230 бр.
Художник: Тодор Варджиев


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени