ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Първи "Българо-корейски ИТ бизнес форум" 30.04.2003

Днес, 30 април 2003 г. в хотел Шератон се проведе първият "Българо-корейски ИТ бизнес форум", на който присъстваха над 150 представители на българската ИТ общност.

Официални гости на форума бяха Марин Атов, заместник-министър на транспорта и съобщенията, заместник-министъра на информацията и комуникациите г-н Бюн, г-н Ким Сънг Ъй, извънреден и пълномощен посланик на Република Корея, г-н Ли, ръководител на корейската правителствена агенция за насърчаване на ИТ индустрията (KIPA), Орлин Кузов, директор Агенция за развитие на съобщенията и информационните и комуникационни технологии /АРСИКТ/, представители на Корейската агенция за международно сътрудничество в областта на ИТ и бизнес ръководители на 7 водещи корейски компании - Samsung Electronics, Medialand, Spire Technology, ShoTech, Total Soft Bank, Unimo Technology и Paradream.

Форумът премина под домакинството на Министерство на транспорта и съобщенията на Република България и Министерство на информацията и комуникациите на Република Корея и бе организиран от Агенцията за развитие на съобщенията и информационните и комуникационни технологии (АРСИКТ) към Министъра на транспорта и съобщенията и Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

В рамките на високотехнологичния форум, беше подписан Меморандум за разбирателство между Министерство на транспорта и съобщенията на Република България и Министерство на информацията и телекомуникациите на Република Корея за сътрудничество в областта на информационните и телекомуникационните технологии.

  • От българска страна споразумението подписа Марин Атов, заместник-министър на транспорта и съобщенията.
  • От корейска страна документът бе подписан от г-н Бюн, заместник-министър на информацията и телекомуникациите на Република Корея.

С подписването на Меморандум за разбирателство се регламентират отношенията между двете страни в областта на информационните и комуникационни технологии в двете страни. В документа са посочени начините за осъществяване на сътрудничество в сектори, които са приоритетни за развитието на тези технологии в двете страни.

С влизането в сила на споразумението ще се предостави нормативната основа за по-нататъшното развитие и задълбочаване на отношенията в областта на съобщенията между двете държави в духа на съвременните изисквания за прилагане на нови и най-нови технологии.

"Обмяната на информация, знания, опит, трансферът на ноу-хау е най-стойностният ресурс, който определя богатството на една нация. С подписването на меморандума се поставят основите на съвместното изграждане на работещо информационно общество." - каза заместник-министър Марин Атов.

"България има важно стратегическо и геополитическо място. Тя свързва Европа с Азия.
България има високо образовани специалисти в областта на информационните технологии. Затова подписването на Меморандума за сътрудничество е една добра отправна точка за в бъдеще. Ще търсим конкретни проекти, които да реализираме, както в областта на технологиите, така и в размяната на специалисти между двете страни." - каза заместник-министър на информацията и комуникациите г-н Бюн.

"Българските специалисти не са най-евтините, но предлагат едно от най-високите съотношения: качество-цена.", с тези думи завърши пресконференцията Орлин Кузов, директор Агенция за развитие на съобщенията и информационните и комуникационни технологии /АРСИКТ/.

В момента се провеждат двустранни бизнес срещи между българските и корейски ИТ фирми с цел установяване на директни партньорства, а официалната делегация на Република Корея ще посети Министъра на държавната администрация Димитър Калчев за да бъдат се обсъдят възможности за прилагане на корейски опит в инициативи за електронно правителство.

Благодарение на активната правителствена политика за подпомагане на ИТ индустрията в Корея, 62 % от населението ползва Интернет, а броят на компютрите на всеки 100 жители е 44. Информационните технологии са приоритетни за корейското правителство, а Корея е на едно от челните места в света по инициативи в областта на e-government и e-learning.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени