ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Ситуационният център премина в непрекъсната 24 часова готовност за работа. Осигурени са необходимите системи, техника и персонал. 19.03.2003

Във връзка със създалата се обстановка по кризата в Ирак, създаденият ведомствен ситуационен център към Министерство на транспорта и съобщенията премина в непрекъсната 24 часова готовност за работа, каза министър Петров. Осигурени са необходимите системи, техника и персонал.

Ситуационният център поддържа връзка с Президентството, Координационния център към Съвета по сигурността към Министерски съвет, създаден във връзка с обстановката около Ирак, Генералния щаб на българската армия, Министерство на отбраната, Гражданска защита, координационен център към летище "Сарафово" и др.

Първият ведомствен ситуационен център за управление при кризи, аварии и катастрофи е съвместим със стандартите на НАТО беше открит в МТС през март 2002 г.

В министерството е съсредоточена половината от информацията в страната, а центърът разполага с оперативни системи за събиране и анализ и управление на данни при кризисна обстановка. Аварийно енергийно захранване подсигурява дейността на системите. Контролът на достъп е чрез сензорно разпознаване на лични чип-карти. Центърът е във връзка с другите министерства и ведомства, както и с регионалните звена за сигурност.

В ситуационния център се извършва наблюдение в реално време на транспортните средства с опасни товари. Специална географска информационна система дава триизмерно изображение на местностите, създава цифрови модели на релефи, предлага обходни маршрути към разрушени обекти. Центърът разполага със звукова и видеоконферентна връзка. Комуникационната система е изградена на принципите - бързо възстановяване след срив, широк спектър от технологии за засекретяване на информация.

Базата данни на центъра съдържа информационни масиви, които са в готовност. Използваният от центъра софтуер е систематизиран, така че да бъде съвместим с информационните системи на страните от Европейския съюз и НАТО.

Ведомственият ситуационен център е изграден и оборудван със средства по Националната програма за подготовка и присъединяване към НАТО и Годишните национални програми за България по Плана за действие за членство в Пакта.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени