ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

11 кандидати за Варненска корабостроителница 19.03.2003

11 компании са заявили интерес към сделката за Варненска корабостроителница. Това съобщи днес на пресконференция министър Пламен Петров. До момента фирмите, изпратили писма за интерес са: WESSELS - Германия, TSAKOS Shipping and Trading S.A. - Гърция, BAKER Investments Corp. - London в консорциум със стратегически партньори - Великобритания, Elefsis Shipyards, NEORION Syros Shipyards- Гърция, АКБ корпорация в консорциум с държавната "Ираниан шипинг лайн" - България/Иран, "Морска Техническа групировка - Варна "АД/Делфин-1 с партньори - България, Right Frame Ltd. - Ирландия,чрез офис в България, Alvinston Holding S.A., заедно със стратегически партньори - България, Инвестиционната компания Merit Indigo в и Cammell Laird Gibraltar - Великобритания.

Ще бъде създадено ново дружество, в което БМФ ще притежава 25%. Партньорът - инвеститор ще придобие 75%, като от тях 26% ще бъдат заложени в централния депозитар.

Ако през първите 3 години корабостроителницата не извършва основни дейности и няма приходи в размер на 40 млн. долара на година или 120 млн. долара общо, инвеститорът ще изгуби 26% от акциите и ще се превърне от мажоритарен в миноритарен собственик. Тези минимални изисквания са заложени в устава на новото дружество, за да бъде максимално защитен и гарантиран интересът на държавата, заяви министър Петров.

Срокът на сделката е 55-60 дни и се очаква да приключи в началото на месец април. Условията по сделката са тежки за инвеститора, но по този начин се гарантират редица дейности, очаквани от потенциалния инвеститор, защото целта е корабостроителницата да запази основния си предмет на дейност, обясни министър Петров.

 

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени