ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Пламен Петров откри виртуална катедра по компютинг в Техническия университет в Пловдив 24.03.2003

Министър Пламен Петров откри в Техническия университет в Пловдив високотехнологична компютърна лаборатория, която е част от проекта за пилотна виртуална катедра по компютинг "Джон Атанасов". На откриването присъстваха пловдивски депутати, областният управител Гьока Хаджипетров, представители на местната власт, преподаватели и студенти.

След откриването на виртуалната катедра министър Петров даде пресконференция.

Развитието на информационните и комуникационните технологии у нас е сред приоритетите на правителството и реализацията на този проект е една от конкретните стъпки в тази посока. Основната цел на проекта е, да се обедини потенциалът на основните катедри по компютърни системи и информационни технологии у нас, каза министър Петров.

В проекта за виртуална катедра по компютинг са включени 15 университети и научни институти при БАН, а вложените досега държавни средства за осъществяването му са около 400 000 щатски долара.

С реализацията на първия по рода си в страната проект се създават възможности за дистанционно електронно обучение на български и чуждестранни студенти и като цяло се обогатява и модернизира образователната система в страната, каза министърът.

Предстои осигуряването на връзките между виртуалните компютърни лаборатории на участниците в проекта и чуждестранни учебни центрове, както и създаването на национална електронна библиотека.

Засега България субсидира компютърната индустрия по света с подготвени в страната ни добри специалисти, а нашата цел е да осигурим възможности и условия за реализацията на тези специалисти у нас, каза още министър Петров.

За да се развие тази индустрия в България е необходимо привличането на няколко големи многонационални компании, които не просто да продават своите продукти в страната, а да развиват дейност, да направят инвестиции, а както знаете индустрията и образованието са свързани. Инвестициите ще открият нови работни места и ще стимулират образователната система, добави министърът.

На срещите си с представители на чуждестранни високотехнологични фирми по време на работните си посещения в чужбина, министър Петров е отправил покана към тях, не само да присъстват на нашия пазар, но и да инвестират в страната ни.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени