ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Три кораба на Български морски флот се връщат под български флаг 19.02.2003

Параходство "Български морски флот" /БМФ/ е започнало процедура за връщането на три кораба под български флаг. Това съобщи на пресконференция днес във Варна министър Пламен Петров.

Корабите са "Пионер", "Димитровски комсомол" и "Георги Григоров", които са сред сравнително новопостроените плавателни съдове. През последните три години те са проверявани 16 пъти и нямат нито едно задържане на чужди пристанища по линия на Парижкия меморандум.
Контейеровозът "Пионер" е строен през 1990 г. във Варненската корабостроителница. Другите два кораба - "Димитровски комсомол" и "Георги Григоров" - за насипни товари, също са градени във Варна, но през 1986 година. В момента те плават под малтийски флаг. Били са обезпечение по кредит на "Lloyd's Bank", но ипотеката им вече е отписана.

Тази процедура е много важна, защото в момента се затваря преговорната глава "Транспорт" с ЕС, подчерта министър Петров. С връщането на трите кораба спада средната възраст на флота ни и това ще окаже положително влияние, защото БМФ през 2000 - 2001 г. имаше проблематично висок процент на задържани кораби по пристанищата по технически или други субективни причини,поясни министър Петров.

След 6 месеца ще имаме и двата нови кораба - "Трапезица" и "Доли", и така нашият профил като шипинг компания ще стане по-атрактивен,смята министърът. Проблемът с високия процент на задържания е свързан и с чувствителността на Франция и Испания след потъването на танкера "Престиж", каза още Пламен Петров.

След посещението си в корабостроителницата днес министърПетров заяви, че до 6 месеца ще бъдат достроени двата кораба "Доли" и "Трапезица", които ще попълнят флота на БМФ. Нови 500 работни места ще се отворят за дострояването им. В момента в корабостроителницата работят над 700 човека.

"В корабостроителницата от юли насам са ремонтирани 27 кораба. Това е едно добро начало. Тя изкарва милион и половина долара печалба - още едно добро начало. Това добро начало ще се мултиплицира. За мен това е удовлетворение. Това са нещата, по които усещам, че съм си свършил работата", обобщи министър Пламен Петров.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени