ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

120 млн. евро ще бъдат вложени в летищата Варна и Бургас 19.02.2003

120 милиона евро ще бъдат вложени в доизграждането и доразвиването на инфраструктурата на летищата Варна и Бургас, съобщи министър Петров. Предложението на консултанта "Баренц" е двете летища да бъдат отдадени на концесия в пакет, тъй като няма световна практика да се конкурират две летища, които се намират на 130 км. разстояние един от друг. Предстои Парламентът да приеме промени на текстове в Закона за гражданското въздухоплаване, след което очакванията за двете летища са около 120 милиона евро да се вложат бързо в изграждане и доразвиване на летищната инфраструктура, каза министърът. Средствата са балансирани между двете летища с превес към Варна, защото пистата там е по-къса.

25 кандидати са заявили интерес. Процедурата ще отнеме около 5 месеца, като междувременно се правят подобрения за нормални условия за пътниците през предстоящия туристически сезон - автоматични чекини, климатизация на терминалите, допълнителни площи. Летище Варна ще има готовност за туристическия сезон, който според очакванията
ще бъде силен, обяви Пламен Петров.

Резултатите на летище Варна са много добри, изпълняват се спешни мерки за подобряване на инфраструктурата, за да се осигури туристическият сезон, съобщи днес на пресконференция във Варна министър Пламен Петров.

Нова система за сигурност е въведена в експлоатация на летище Варна. Предстои да се монтират и нови рентгенови апарати. Първият чартър с германски туристи ще кацне в края на март.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени