ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Заместник-министър Мартинова ще се срещне с държавния секретар по транспорта и морето на Френската република 25.02.2003

Днес, 25 февруари 2003 г. в 17 ч. заместник-министър Красимира Мартинова ще се срещне с държавния секретар по транспорта и морето на Френската република, г-н Доминик Бюсеро в Париж, Франция. На срещата ще бъдат направени двустранни консултации в областта на морската безопасност в подготовката за приключване на преговорите по Глава 9 "Транспортна политика".

На срещата заместник-министър Мартинова ще отправи покана към френските строителни компании, които в сътрудничество с български фирми да се включат в предстоящите търгове за строителство на новия мост над река Дунав. По този начин ще е възможно подготвянето на конкурентоспособна оферта, отчитаща опита на френските компании при изпълнението на крупни международни проекти и познаването на местните условия от българските фирми.

На срещата си с френския държавен секретар по транспорта и морето, заместник-министър Мартинова ще представи правната рамка на концесиите в България и инвестиционните възможности в българските речни и морски пристанища.

Привличането на водещи френски компании в областта на развитието и експлоатацията на пристанища като инвеститори в България ще допринесе изключително много за повишаване на качеството на предлаганите услуги, както и за въвеждането на европейските стандарти в тази област.

На 9 април 2002 г., министър Пламен Петров и заместник-директорът на Френската Агенция - г-н Жорж Д'Андло подписаха Финансово споразумение за предоставяне на безвъзмездна помощ в размер на 5 милиона евро за реализацията на проекта за изграждане на Дунав мост 2. Споразумението беше ратифицирано от Народното събрание на 31 юли 2002 г.
Френската страна предостави на България безвъзмездна помощ в размер на 500 хил. евро, с която бяха финансирани част от прединвестиционните дейности като:

  • Тъй нар. "Бързо предварително проучване", изпълнено от френската фирма ВСЕОМ (Би Си И О Ем) през октомври 2000 г., което допринесе за бързото финализиране на преговорите с ЕИБ по отношение на финансовия план за проекта;
  • Техническо проучване за актуализиране оценката на индикативната стойност на проекта, извършено от френската фирма ВСЕОМ (Би Си И О Ем) през периода март - август 2001 г. във връзка с договарянето с Френската агенция за развитие (AFD) и Германския кредитен институт за възстановяване (КfW) на финансовия план за проекта;
  • Проучване за социално-икономическите и финансовите анализи по проекта, извършено от френската фирма ВСЕОМ (Би Си И О Ем) през периода март - октомври 2001 г. във връзка с договарянето с AFD и KfW на финансовия план за проекта;
  • Проучване на "Национален център за териториално развитие" ООД за актуализация на териториално-устройствените планове на Видин и Калафат, във връзка с Проекта за новия мост;
  • Обучение на четирима членове на Звеното за изпълнение и управление на проекта (ЗИУП) по краткосрочни програми от Висшата школа за пътища и мостове, Париж.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени