ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Капитания Гюргево ще отстрани авариралата белоруска баржа "Р-0549" от река Дунав 07.01.2003

Във връзка с произлязлото на 01.01.2003 г. аварийно произшествие - преобръщане на баржа "Р-0549" при км. 495.600 и необходимостта от предприемане на незабавни действия по отстраняване на възникналото препятствие за корабоплаването в този участък на реката, Изпълнителна Агенция "Морска администрация" /ИА"МА"/ - Русе предприе следните действия:

  • Писмено е уведомен корабния агент за създалата се ситуация на непосредствена заплаха за корабоплаването и за необходимостта да се предприемат спешни мерки по извличането на преобърнатата баржа;
  • Писмено е информирана Капитания Гюргево за случая, като е заявена позицията на - Русе относно компетенциите по разследване и действията по отстраняване на преобърнатата баржа;
  • Проведена е на 06.01.2003 г. среща на представители от Капитания Гюргево, AFDJ - Гюргево, АППД - Русе и ДМА - Русе, както и представители на товарособственика за обсъждане на обстановката и набелязване на конкретни действия. На срещата всички участници се обединиха около извода, че преобърнатата баржа "Р-0549" представлява непосредствена и сериозна опасност за корабоплаването в района и че извличането и трябва да се осъществи незабавно. Капитания Гюргево поема ангажимента да създаде необходимата организация по юридическото оформяне на действията съгласно румънското законодателство, като по всяка вероятност ще се пристъпи към отстраняване на баржата без да се дава срок на корабособственика. Капитания Гюргево съвместно с AFDJ - Гюргево ще потърсят фирми, на които ще възложат техническото осъществяване на операцията. Представителите на товарособственика заявиха, че ще предприемат действия по изваждане на товара в съответствие с румънското законодателство.

От българска страна е заявена пълна готовност за съдействие според възможностите, като на първо време АППД - Русе ще вземе участие с техника за промери при обследването, което румънската хидрографна служба ще осъществи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени