ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Ретро влаковата композиция фокусира вниманието на туроператорите на Втория международен форум по туризъм 10.01.2003

Днес, 10 януари 2003 г. на Втория международен форум по туризъм, който се провежда в хотел "Шератон" 9-11 януари 2003 г., голям интерес предизвика мултимедийното представяне на ретро вагоните и възстановения за туристически пътувания парен ретро локомотив. Министерството на транспорта и съобщенията и "БДЖ" ЕАД организираха първото атракционно пътуване на ретро возилото на 25.09.2002 г.

Мултимедийното представяне на вагоните от "Корона Екпрес" /Царският влак/, "Витоша Експрес" и въстановения парен локомотив и възможностите за наемането им за туристически обиколки направи г-н Николай Минков, директор на "Спални вагони" към БДЖ.

Голям интерес към ретро возилата проявиха представители на големи български и чуждестранни туроператорски фирми: Българска асоциация за алтернативен туризъм /БААТ/, Българска асоциация за развлекателен и образователен туризъм /БАРОТ/, хотел "Травел", хотел "Индустриалтравел", Интернационал Юниверсити, немската "Евразия Ерлебнисрайзен" и датската "Рейл Турс" за пътувания по маршрута Истанбул-Виена-Истанбул.

На представителите на туристическите фирми на Международния форум по туризъм са раздадени рекламни материали за ретро вагоните и локомотива.

В края на 2002, датската туристическа агенция "Рейл Турс"/"Rail Tours"/ е направила официално искане до ръководството на "БДЖ" ЕАД за пускане на ретро влак за туристически пътувания по линията Истанбул-Виена-Истанбул.

Очаква от есента на 2003 г. ретро влакът да вози туристи от Дания, Швеция, Германия и Швейцария по маршрута Истанбул-Виена-Истанбул. Атракционните пътувания с ветерана ще бъдат 10 дневни с нощувки във влака в Пловдив, Велико Търново, Букурещ, Бразов и Будапеща.

В момента ръководството и Съвета на директорите на БДЖ уточняват цената за наемането на локомотива и вагоните за 20 дни. Очаква се веднага след това да бъде сключен договорът с датската "Рейл Турс".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени